Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju Östersundspolitiker kräver byggstart av fängelset – nu

Jens Nilsson (S), Carina Zetterström (C), Stefan Konradsson (V), Karin Thomasson (MP), Per Jönsson (M), Kjell Eriksson (FP) och Emanuel Sandberg (KD).

Samtliga sju Östersundspolitiker kräver att justitieministern sätter igång fängelsebygget – nu.

Annons

Ända sedan 2005 har planeringsarbetet av fängelsebygget vid Verksmon i Torvalla pågått. 155 miljoner kronor har lagts ned och utbildningsinsatser ihop med arbetsförmedlingen har planerats.

Men 9 oktober i år meddelade generaldirektören för Kriminalvården att allt nu är lagt på is. Därtill hamnar nu häktesplatserna, som var tänkta att ligga i det nya fängelset, nu i Härnösand.

Men de satsningar som gjorts och de löften som getts en gång i tiden ska hållas, menar de sju företrädarna för samtliga partier i Östersunds kommunfullmäktige.

Tillsammans har de skrivit ett brev till justitieminister Beatrice Ask och kräver där att bygget startar – nu. Som skäl för detta påtalar de bland annat:

• Statsmaktens löften måste vara stabila och långsiktiga, oavsett om det skett ett majoritetsskifte i riksdagen, skriver de.

• 155 miljoner ska ha använts för förberedelserna. Blir det inget med fängelset, då är det pengar till ingen nytta.

• Enligt polismyndigheten i Jämtlands län innebär en flytt av häktesplatserna till Härnösand en merkostnad på 4 miljoner kronor per år, skriver de.

• Arbetslösheten i Östersund och Jämtland är högre än riket och Östersundspolitikerna kräver att statsmakten tar ett regionalpolitiskt ansvar.

"Det vore utomordentligt olyckligt om en "moment 22-situation" uppstår där myndighet och regeringskansli lägger ansvaret på varandra. Vi förutsätter att denna allvarliga fråga behandlas på ett seriöst sätt och med insikt om de allvarliga konsekvenser för Östersund och Jämtland om inte anstalten blir av", avslutar de.

Mer läsning

Annons