Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju miljoner semlor äts under fettisdagsveckan

/
  • Den här veckan kommer det att ätas sju miljoner semlor.
  • Jennie Strömberg och Ylva Mattsson, på Törners konditori, gör tillsammans med extra insatt personal över 4 000 semlor under fettisdagen. ”Vi har varit här sedan tre i morse, jag känner mig som en semmelmaskin”, säger Jennie medan och spritsar mandelsmet på vetebullarna.    Foto: Ulrika Andersson
  • Nina Norberg, från Dvärsätt passar på att äta en semla tillsammans med pappa Jan. Hon tycker om att äta semlan med sked medan Jan föredrar att äta med händerna.

Den här veckan kommer det att ätas närmare sju miljoner semlor i landet. Och enligt statistiken kommer du som konsument köpa exakt fem semlor under det här året.

Annons

Det är Sveriges bagare och konditorer som, inför fettisdagen, sammanställt siffror från förra året på hur mycket semlor som köps och äts under året.

42,5 miljoner semlor gick åt i landets konditorier och på livsmedelsbutikerna 2009. Enligt branschen kommer ännu fler semlor att gå åt i år.

– Vår bedömning är att försäljningen av semlor kommer att öka med sex procent i år jämfört med förra året, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare och konditorer.

Förr var det en strikt regel att semmelpremiären skulle ske just på fettisdagen, men numera är det möjligt att köpa semlor från jul fram till påsk. Och givetvis är det den här veckan som semlorna är som mest heta.

Nästan sju miljoner semlor såldes vecka sju i konditorierna förra året.

Mer läsning

Annons