Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju läkare missade testikelcancer – ingen gjorde fel

Ingen gjorde fel trots att sju läkare missade mannens testikelcancer.

Annons

HSAN - Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd tar inte upp den anmälan mot flera läkare på en hälsocentral som gjort av en länsbo vars testikelcancerdiagnos försenades.

Efter att ha haft ont i ryggen under en tid kontaktade mannen sin hälsocentral. Han får då smärtstillande och rekommenderas sjukgymnastik. Mannens smärtor blir värre och värre och under loppet av lite mindre än ett år är mannen i kontakt med sju läkare på hälsocentralen. Efter ungefär ett år hade mannen gått ner 30 kilo och sökte återigen läkare, då framkom att mannen under en tid känt en kraftig förhårdnad på höger testikel. Tre dagar senare konstaterades att mannen drabbats av testikelcancer. Cancern hade spridit sig till en njure.

Mannen anmälde läkarna på hälsocentralen till HSAN. Mannen menar att grundligare undersökningar hade inneburit att cancern upptäckts mycket tidigare. HSAN har prövat mannens anmälan. Men alla läkarkontakter kan HSAN inte pröva då de endast kan handlägga ärenden som rör sig två år tillbaka i tiden.

HSAN bedömer att ingen av de aktuella läkarna brustit i vården av mannen och att det inte finns skäl att ge dem disciplinpåföljd. Däremot noterar HSAN att det är möjligt att mannen skulle ha kunnat få diagnos några månader tidigare om han haft en fast läkarkontakt. Därför lämnar HSAN mannens anmälan utan åtgärd.

Mer läsning

Annons