Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju hälsocentraler klarar inte kraven

Sju hälsocentraler i länet uppfyller inte budgetkraven och det breda primärvårdsuppdraget och de föreslås nu bli filialer. Det handlar om Stugun, Hoting, Backe, Hallen, Ytterhogdal, Lit och Torvalla hälsocentraler.

Annons

Det skriver Tommy Renström, verksamhetschef för Primärvården i ett svar till landstingsrådet Marianne Larm-Svensson (C) och hennes partikamrater som har förvånats över förändringarna i vissa hälsocentralers status.

– Första skälet är de områden i basuppdraget som är svårast att leva upp till, exempelvis öppet för besök 45 timmar per vecka, telefontid minst klockan 08.00-17.00 och uppgiften att det ska finnas tillgång till läkare fem dagar i veckan, säger han.

– Ett antal hälsocentraler klarar inte dessa krav då de redan i dag saknar läkare alla veckans vardagar.

Andra skälet är ekonomi och konkurrensneutraliteten, enligt regelsystemet kan de inte omfördela pengar till respektive hälsocentral/närvårdsområde.

– De enheter som under flera år redovisat underskott i sin budget kombinerat med den ramsänkning som beslutats i omställningsarbetet, innebär att ett antal hälsocentraler bedömdes behöva omvandlas till filialer, fortsätter han.

Det är alltså sju hälsocentraler som inte klarar kravet och när det gäller närvårdsområde Östersund blir det en ramsänkning på runt 27 miljoner kronor samtidigt som det bedöms som sannolikt att en privat etablering sker under 2010. LT har tidigare redovisat hur primärvårdskartan ser ut i dag.

Mer läsning

Annons