Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sju av tio vill ha rökfria uteserveringar

/
  • Nina Linck och hennes dotter Lisa sitter ute och fikar.Nina tycker att förslaget om att det ska vara rökfritt även vid bord utomhus är en bra ide.”Det är ju bra om människor inte röker. Det vore bra med rökfria uteserveringar också”, säger Nina Linck, från Östersund.
  • Laila Aalberg och Arne Martin, Steinkjer, Norge, sitter och äter pizza på en uteservering. Ett rökförbud utomhus är en bra idé tycker de. ”Rökfritt ute skulle vara jättebra. Man får ju rök på sig ute också”, säger Laila Aalberg.
  • Kjell och Ragnhild Rönning tar en öl och en cigarett på en uteservering i Östersund. ”Det är tokigt om man skulle stoppa rökningen utomhus. Det är ju frisk luft ute även om någon röker”, säger Kjell.Det är förbud mot rökning på restauranger och barer i Norge också. Men det har inte varit några diskussioner om att stoppa rökning på uteserveringarna så vitt de vet. Men det är en annan sak, menar de.”Rökförbudet inne på restauranger är inget konstigt för vi röker ju inte inne hemma heller”, säger Ragnhild.

Enligt en färsk undersökning vill sju av tio ha rökfritt på serveringar utomhus. För fyra år sedan kom förbudet mot rökning på restauranger och barer nu kommer också kravet på rökfria uteserveringar. LT har frågat några personer i Östersund om vad de tycker om förslaget.

Annons

1 juni 2005 infördes rökfria serveringar i Sverige. Hotell- och restaurangfacket och Svenskt nätverk för tobaksprevention gick nyligen, i en debattartikel i Svenska dagbladet, ut med att det nu är dags att utvidga rökningsförbudet till att även omfatta uteserveringar.

Svenskt nätverk för tobaksprevention har låtit Synovate göra en undersökning om i vilka miljöer medborgare besväras av passiv rökning och i vilka miljöer de vill se mer rökfrihet. Drygt 1000 personer har tillfrågats i undersökningen.

Resultatet visar att 73 procent av de tillfrågade är positiva till att införa rökfritt på uteserveringar. 22 procent uppgav att de besväras av rökning på uteserveringar.

Undersökningen visar också att unga och icke-rökare är mest positiva till en rökfri utomhusmiljö. Men även de som är dagligrökare gillar iden, 40 procent av de rökare som tillfrågades var positiva till rökfria uteserveringar.

På flera uteserveringar i Östersund står askkoppar framme på borden, här och var sitter någon och röker. Men på Törners kafé i Östersund finns lappar på borden om att de har rökfritt på sin uteservering. Det uppskattas av kunderna berättar Jessica Dahlberg som arbetar där.

– Det är flera kunder som säger att de tycker att det är bra, säger hon.

Även i fjol hade de rökfritt vid borden utomhus.

– Röker man här utanför kommer det in rök i lokalerna och det är inte så trevligt, säger Jessica Dahlberg.

 

Mer läsning

Annons