Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Självmord avslöjade brister

Brister på en hälsocentral i länet upptäcktes efter att en äldre man tog sitt liv. Nu kräver Socialstyrelsen åtgärder.

Annons

En äldre man från Östersund hade sedan flera år tillbaka regelbunden kontakt med sin hälsocentral då han vårdades för flera kroniska sjukdomar. Distriktsläkaren hade konstaterat att mannen var nedstämd och i behov av läkemedel mot depression. Men mannen mådde inte bra av de läkemedel han fick och avslutade därför sin medicinering.

Den sista kontakt som mannen hade med sjukvården var i samband med en sjukhusvistelse där han behandlades för en infektion. Problemen med infektionen blev sedermera bättre och mannen skrevs ut från sjukhuset. Han kom på återbesök en gång men valde sedan att ta sitt liv. Ingen av personalen vid sjukhuset kände till att mannen var deprimerad eller självmordsbenägen.

Händelsen har anmälts till Socialstyrelsen som kräver att hälsocentralen vidtar åtgärder för att liknande händelser inte ska kunna inträffa i framtiden. Bland annat ska ett skriftligt vårdprogram finnas för patienter som är självmordsbenägna. Kronisk sjukdom och smärta, som i det aktuella fallet, ska betraktas som en ökad risk för att patienten kan begå självmord.

Mer läsning

Annons