Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista kraftsamlingen för fängelsets vara eller icke vara

Jens Nilsson (S) och företrädare för samtliga partier i kommunfullmäktige kräver att fängelset i Verksmon ska byggas.

I morgon har Östersundspolitiker en träff med justitieminister Beatrice Ask (M).

Annons

De politiska företrädarna betonar i en skrivelse till justitieministern att 155 miljoner kronor redan satsats i planerandet och att kostnaderna inte är till någon nytta alls om det inte byggs någon anstalt.

De anser också att regeringens löften måsta vara stabila och långsiktiga så att människor kan lita på det som statsmakten lovar.

Politikerna motiverar ett fängelsebygge med de höga arbetslöshetssiffrorna i Östersund och länet, som är högre än i riket.

"Vi har nu nått en situation där statsmakten måste ta ett regionalpolitiskt ansvar. Uppförande av kriminalvårdsanstalten skulle kunna vara ett sådant ansvarstagande", skriver de politiska företrädarna till finansministern.

De påpekar också de allvarliga följderna av att häktesplatserna i Östersund avvecklas om det inte blir någon anstalt. Följden som förutspås blir ekonomiska merkostnader, brister i rättssäkerheten och förluster i den sociala situationen för häktade och deras familjer.

På torsdag uppvaktar Jens Nilsson (S), Carina Zetterström (C), Pär Jönsson (M) och Bengt Marsh, kommundirektör, Beatrice Ask (M) i Stockholm.

 

Mer läsning

Annons