Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista chansen att handla för snart kommer tomten

/
  • Förutom klappar till barnbarnet har Björn Johansson handlat åt sig själv. Varje år blir det en juldeckare. Men jag kommer nog inte att läsa den förrän till sommaren då jag kan behöva kylas av lite”, säger han.    Foto: Håkan Luthman
  • Micke Bülow har tre julklappar kvar att handla när LT träffar på honom dagen för dopparedagen. ”Men jag känner mig inte stressad, jag har gjort det mesta och ska bara njuta av att det är jul”, säger han. Han firar julafton med kompisar i Östersund.
  • Tottis Crossler slår in många klappar. De flesta kunder på romantikshopen vill få julklapparna inslagna i butiken. ” Det blir många paket man gör”, säger hon.

I dag är möjligheterna att fixa de sista klapparna begränsade då många butiker har stängt. Det märktes utefter gågatan i går eftermiddag med långa köer i butikerna och människor med paket och påsar i händerna i alla gathörn.

Annons

Micke Bülow står och klurar på en julklapp till en tjejkompis.

– Det ska vara något som ser lyxigt ut och luktar gott, säger han.

Varje år under 2000-talet har handeln under jul slagit nya rekord, även årets julhandel påstås blir högre än någonsin tidigare.

Handelns utredningsinstitut prognos pekar på att detaljhandelns omsättning kommer att öka med tre procent i år, tack vare julklappsinköpen.

På romantikbutiken i Östersund märks julhandelstrycket också när det närmar sig julafton.

– Ätbar massageolja och rabbitar tror jag är de populäraste julklapparna i år, säger Tottis Crossler som står i kassan.

Rabbit är en vibrator som blivit allt mer populär berättar hon. Och nästan alla kunder vill ha hjälp att slå in julklapparna de köpt.

– Det blir många paket man gör. De flesta vill att man ska slå in dem åt dem. En kund hade handlat flera saker och jag glömde faktiskt att fråga om det var julklappar. När jag nästan var klar sa de att de hade handlat till sig själva, säger Tottis Crossler.

På en leksaksaffär träffar vi Björn Johansson.

– Jag köper inte så många julklappar men barnbarnet ska få, säger han.

Personalen håller på att slå in hans klapp, en gungko. Han har en kundvagn full med påsar och klappar.

Mer läsning

Annons