Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Singel-Helén" är inne på sin fjärde man: Jag ger aldrig upp

/
  • När LT träffar Sture Lindstöm och de andra deltagarna på singelfesten har de hunnit umgås i några timmar.Lite känsligt läge kan det vara på en sådan tillställning är det menar Sture Lindström.
  • Foto: Henrik Flygare

Det finns 2,3 miljoner singlar i Sverige. 40 av dem var på singel-festival i Östersund i helgen. Mottot för dagen och kvällen är att vara sig själv och känna att man duger som man är.

Annons
Det menar Helén Andersson från Varberg, som arbetar med att skapa mötesplatser för singlar.
- Man behöver inte känna sig ensam när man går på singelfest, säger hon.
Sverige är det singeltätaste landet i Europa.
Helén Andersson har hållit på med arrangemang för singlar i tio års tid. För åtta år sedan växte hennes verksamhet ordentligt och nu reser hon runt i landet med sitt koncept och anordnar även singelfestivaler på färjor och after work för singlar.
- Men det är alltid fler kvinnor än män som är intresserade, jag har till och med kö bland kvinnorna, säger Helén Andersson.
Hon ser till att kvotera så att det ska så lika mellan könen som möjligt och att det ska gå ihop med par till kvällens dans.
De som nappat på singelfestivalen i Östersund kommer från lite olika håll.
- Det är faktiskt ändå ganska många från Östersund, det brukar inte komma så många från orten där jag arrangerar en fest, säger Helén Andersson.
Det är flera från det norska grannlandet som sökt sig till Östersund och några från Hälsingland. Monica Eriksson är en av dem.
- Jag har aldrig varit med på något sådant här tidigare. Jag tror inte att jag hade åkt om jag var ensam men nu fick jag med en person till, säger hon.
Monica Eriksson har inga förväntningar alls.
- Det är roligt att träffa andra, säger hon.
Men hon är lite besviken på att det inte är fler där.
- Vi är 20 som varit med sedan lunch och sedan kommer det ytterligare 20 till middagen ikväll (läs lördag), säger Monica Eriksson.
Sture Nilsson, från Östersund är också där.
- Min fru sedan 48 år tillbaka gick bort för tre år sedan, man är ju ofta ensam så det är kul att komma ut, säger Sture Nyström.
Jag frågar vilka förväntningar han har på kvällen.
- Det är intressant att träffa nya människor ... sedan får vi se, säger Sture Nyström, med glimten i ögat.
När LT lämnar Gamla teatern har de precis börjat med en kortare danskurs.
Sture Lindström är ingen stordansare men brukar gå på pensionärsdans ibland på söndagarna, berättar han.
- Men det är ju så många fler kvinnor där så en gång fick jag dansa 14 danser i rad. Det är som att springa ett maraton, säger han.
Till kvällens dans är det mer jämvikt bland antalet.

Mer läsning

Annons