Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Signalen till vårdföretagen ett bekymmer

/
  • ”De borgerliga politikerna i länet har inte greppat effekterna med listningen alls”, konstaterade Vårdföretagens näringspolitiske chef Hans Dahlgren när han i går träffade företagare inom landstingets hälsoval.   Foto: Ulrika Andersson

– De signaler som kommer från den politiska ledningen vid landstinget i Jämtland är väldigt trista, de ger inte någon långsiktighet. Det säger Hans Dahlgren, Vårdföretagens näringspolitiske chef som besökte Östersund i går för att träffa företagare inom landstingets hälsoval.

Annons

– Vårdvalet är här för att stanna, slår han fast. Vår undersökning visar att medborgarna vill välja.

Han är kritisk till landstingets sätt att hantera frågan.

– De har ställt ett alldeles för brett uppdrag till hälsocentralerna som ingen kommer att klara av. De har inte tänkt och analyserat Jämtlands behov av sjukvård innan, säger han.

– Vad det handlar om är att få läkare till glesbygd i stället för hyrläkare, det går att lösa för det har andra landsting gjort.

Han pekar på Norge som inte ligger långt från Jämtland, där de genom ett snävt vårdval gått från 60 procents läkarkontakt till medborgarna till 95 procent på fyra år. Nu har samtliga landsting norr om Dalälven i princip gått ut med ett väldigt brett uppdrag.

– Jag tror det beror på att de har ”tvingats” införa vårdval eftersom det är obligatoriskt, de hade inte gjort det annars.

– De inför ett vårdval under galgen, som påverkar den offentliga verksamheten så lite som möjligt. Har du ett brett uppdrag innebär det för både de offentliga och privata vårdgivarna att det inte kommer några nya etableringar, i synnerhet inte i glesbygd.

Problemet är också listningen. För om ett företag vill etablera sig i länet får de börja jaga kunder/patienter från dag 1, medan landstinget har sina eftersom alla är listade hos en offentlig vårdgivare. Att börja jaga patienter är dyrt och kräver mycket kapital och de kommer endast att få de allra sjukaste eller de som vill bort från landstinget.

– Dessa vill ingen ha. Verksamheten bygger på att du har ungefär 5 000 listade patienter, varav 200–300 är väldigt sjuka. Annars går det inte runt vare sig du är privat eller offentlig aktör.

Hans Dahlgren menar att landstinget borde ha gått ut med ett snävt förfrågningsunderlag som går att bygga på med tilläggsuppdrag. Därefter pratar de med företag både nationellt och i Jämtland och ber dem komma in med ansökan.

– Sedan kanske du har en lista på ett 20-tal företag plus landstinget som du skickar ut till medborgarna med uppmaningen ”dessa finns, välj”. Då hade du fått en listning som varit rimlig för både privata och offentliga.

Hans Dahlgren menar att om man hårddrar läget är det så att storstäderna har infört ett vårdval som passar glesbygden och tvärtom.

– I Stockholm har de ett snävt uppdrag och 95 procent av alla medborgare listar sig. Här finns massor av små aktörer. Det skulle inte vara någon konst för en förort utanför Stockholm att ha en hälsocentral med alla kompetenser.

Nu säger landstingsrådet Robert Uitto (S) att om sossarna vinner valet tänker de riva upp det fria vårdvalet?

– Det är intressant det han säger. Jag känner Socialdemokratin väldigt väl och Ylva Johanssons intention är inte att riva upp vårdvalet. Den enda förändring hon kan se, om man pressar henne, är den fria etableringsrätten. 

– Bara signalen till företagen är ett jättebekymmer. Jag har talat med företagen här i dag som pekat på ett mycket osunt debattklimat.

Mer läsning

Annons