Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sidvinden har öppnat ...

/
  • Ett hyggligt stort antal åkare hade i går kväll letat sig till Östersundstravet för att åka på nyöppnade skridskobanan Sidvinden.Foto: Henrik Flygare
  • Initiativtagaren Patrik Nordin berättar att Sidvinden är öppen 24 timmar om dygnet och till för alla. Såväl motionärer som hårdsatsande tävlingsåkare.
  • Fanny och Niklas Malmgren passade på att besöka Sidvinden på öppningskvällen.

I går var det premiär för skridskobanan Sidvinden på Östersundstravet. Tanken är att allmänheten ska kunna åka långfärdsskridskor annan tid än när Medvinden på Storsjön är öppen.

Annons

De senaste tre åren har en 800 meter lång skridskobana spolats upp på Östersundstravet i syfte att anordna tävlingen Vértex 24. Ett 24-timmarslopp för skridskoåkare både i lag och individuellt. Men inför den här säsongen fick arrangören och initiativtagaren Patrik Nordin en idé. Varför inte spola upp banan tidigare och på så sätt ha en bra tränings- och motionsanläggning långt innan Medvinden på Storsjön kommer igång.

– Medvinden är ju öppen ganska kort tid och genom att satsa på den här banan kan man göra säsongen tre gånger så lång och dessutom ha jäkligt bra is, säger han och menar att satsningen också säkerställer fin is till Vértex 24 som i år äger rum 30–31 januari.

I går var det alltså officiell invigning av banan och ett hyggligt stort antal åkare hade letat sig till Östersundstravet för att ta några skär. Tanken är att vem som helst ska kunna åka till Sidvinden för att träna eller motionsåka. Banan är öppen jämt och dessutom upplyst tisdag och torsdag kväll varje vecka.

– Teoretiskt sätt skulle man kunna öppna i oktober november någon gång och ha is till mars april, säger Patrik Nordin men påpekar att Sidvinden förstås fyller sin främsta funktion den tid då Medvinden inte är igång.

Patrik Nordin vill också passa på att ge en liten känga till kommunen.

– Jag har satsat ungefär en månad av ideell tid för att få företag att ställa upp med pengar för att göra det här möjligt. Men kommunen har inte velat lägga en enda krona, säger han och är lite trött på att kommunen vill kalla Östersund för Vinterstaden men samtidigt inte kan tänka sig att satsa på Sidvinden.

Sidvinden hyr området av Östersundstravet och betalar Östersunds kommun för att få banan spolad med en ismaskin.

Mer läsning

Annons