Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shvan brottade ned knivrånare

/
  • Shvan Abdlrahman från Östersund hoppade ut genom den här luckan på macken och sprang ifatt rånaren.  Foto: Jan Andersson

– Efter att tjejen kastat det andra sexpacket öl, så vände hon sig mot mig med en stor jaktkniv i näven.
– Jag skrek att hon skulle kasta ifrån sig kniven.

Annons

Shvan Abdlrahman från Östersund upplevde sin mest dramatiska natt för snart en vecka sedan då Statoilmacken vid Krondikesvägen, där han jobbar ständig natt, rånades av en ung tjej.

– Det hela började halv två på natten mot torsdagen, när jag stod och tog betalt av några kunder. Då kom den här tjejen in och gick direkt mot hyllan där vi har öl och dricka, börjar Shvan berätta.

Eftersom Shvan var upptagen hade han uppmärksamheten riktad mot annat håll och märkte inte vad tjejen gjorde förrän en av kunderna skrek att hon sprungit ut med två sexpack öl.

– När jag tittade ut såg jag tjejen när hon sprang förbi luckan vid kassan. Då öppnade jag den och hoppade ut från luckan och började springa efter. Då kastade hon det ena sexpacket och fortsatte att springa. När jag skrek åt henne att hon inte skulle hinna undan för att jag är snabbare, så kastade hon det andra sexpacket och vände sig om mot mig med en stor jaktkniv i näven.

Shvan frågade vad hon tänkte göra. Ska du hugga mig? undrade han och tjejen skrek tillbaka ”att han skulle låta henne vara i fred”.

Han fick tag i rånarens händer och höll fast dem samtidigt som han sa att om hon släppte kniven så skulle han släppa taget.

När hon släppte taget om kniven så drog Shvan ner tjejen på backen och höll fast henne i cirka tio minuter innan polisen dök upp.

Kunden som sett rånet hade haft sinnesnärvaron att ringa efter polis.

Shvan Abdlrahman säger att han aldrig hann bli rädd, men samtidigt kändes det jobbigt att fortsätta jobba vidare under natten.

– Hade jag vetat att hon var beväpnad kanske jag inte sprungit efter. Men samtidigt känns det som jag agerat rätt.

Shvan säger också att hans chefer på Statoil tycker att han gjort det bra samtidigt som de inte tycker att personalen ska ta risken att förfölja en rånare.

– De tycker att det är polisens uppgift fånga dem.

När personalen efter rånet har gått igenom bensinmackens övervakningskameror kan de se hur tjejen har fastnat på flera av filmerna när hon har kniven näven.

– Vi har mellan fem och sex kameror i butik och lager och nästan lika många på pumpplanen, så vi har full koll om det skulle hända något, säger Shvan.

Han säger också att det är inte ovanligt att snattare försöker ta med sig varor från butiken, men en beväpnad rånare, det har han aldrig varit med om tidigare.

Vakthavande polisen Magnus Hamstig säger i en kommentar att Shvan gjorde en bra insats som höll fast rånaren, men att man ska veta att man klarar av situationen innan man börjar agera.

– Oftast är det bättre att försöka få ett bra signalement i stället, så att man inte råkar illa ut.

Mer läsning

Annons