Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sexhandeln i Norrland kartlagd

Sexhandel förekommer i Norrland. Det visar en granskning som polisen har gjort. Även i Jämtlands län har det förekommit prostitution.

Annons

Under perioden 1 januari 2007 till 30 november 2008 har polisen fått indikationer på 70 fall av prostitution i Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län.

De allra flesta av fallen har skett i de två nordligaste länen men även i Jämtlands och Västernorrlands län har prostitution rapporterats.

– Vi hade ett fall under förra EU-mötet som vi jobbade på och utredde men det ledde ingenstans, säger Kjell Wedin vid Östersundspolisen.

Även om det funnits indikationer på sexhandel i Jämtland så anser Kjell Wedin att länskriminalen har läget under kontroll.

– Vi har en bra lägeskontroll av hur det ser ut. Samtidigt ska man aldrig säga aldrig. Vi känner ju inte till allt som sker.

Anledningen till att polisen har granskat sexhandeln i norr är att man vill få en uppfattning om prostitutionens utbredning för att bättre kunna bekämpa den här typen av brottslighet.

Polisens undersökning visar också att det i vissa av de 70 prostitutionsfallen kan röra sig om människohandel, det vill säga prostitution som inte sker frivilligt. Den påtvingade människohandelns förekomst eller omfattning är dock mycket svår att uppskatta. Rapporten konstaterar samtidigt att det finns fog för att misstänka brottslighet över nationsgränserna, framförallt i Jämtlands och i Norrbottens län.

– Vi har inget konkret som vi jobbar med just nu men har bra kontakter med norsk polis, berättar Kjell Wedin.

Han säger att det sedan den norska lagstiftningen skärpts sannolikt inte finns lika stor anledning till oro som för ett par år sedan då grannlandets syn på prostitution var betydligt mer liberal än den svenska.

Mer läsning

Annons