Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sex fredade björnhonor skjutna - förundersökning om jaktbrott inledd

Sex björnhonor med mjölk i juvren har blivit skjutna under årets björnjakt i länet. Polisen har nu inlett en förundersökning eftersom det handlar om grovt jaktbrott mot fredade djur.

Annons
- Det är jägarens ansvar att vänta med att skjuta tills de vet att det inte är en hona med unge, säger Andrew Sörensson vid Östersundspolisen.
Så länge en björnhona har ungar så är hon fredad från jakt. Ungarna är också fredade så länge de följer med mamman.
Det gör de i allt från ett till tre år och de diar i ett års tid. Eftersom sex honor med mjölk i juvren blev skjutna i länet i år, så kan det handla om grovt jaktbrott.
I ett av fallen blev en björn-unge på trettio kilo också skjuten.
- När det handlar om de fyra stora rovdjuren så hamnar det automatiskt under benämningen grovt jaktbrott, säger Andrew Sörensson.
Länsstyrelsen har lämnat ärendet vidare till polisen och åklagaren har beslutat om att inleda förundersökning. Förhör kommer att hållas med skyttarna.
Den för Sverige relativt nya björnjaktsmetoden att jaga med drivande hundar kan orsaka problem enligt polisen och länsstyrelsen.
- Ungarna kan bli kvar bakom honan om hundarna driver björnen en längre sträcka. Då kan det bli problem när björnen når passet om jägarna skjuter i tron att inga ungar finns, säger Maano Aunapuu, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen.
Naturvårdsverket beslutade i juni i år att högst två hundar får användas samtidigt vid ett jakttillfälle. De rekommenderar dessutom att hund som används vid jakten inte har ett arbetssätt som syftar till att hålla björnen i rörelse kontinuerligt.

Mer läsning

Annons