Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Seniorboende och totalt 60 nya lägenheter byggs i Torvalla

/
  • Grävfirman schaktar bort jord längs med Storfjällvägen i Torvalla. Här ska garagen byggas till fyra flerfamiljshus. Totalt 60 lägenheter ska byggas och en av fastigheterna ska vikas åt ett seniorboende.Foto: Ulrika Andersson
  • Anders Didriksson, anställd på HP Mark, ser till att markera med pinnar där hushörnen ska placeras på fastigheterna.Foto: Ulrika Andersson

Det råder ett stort behov av seniorlägenheter i Östersund. Därför satsar Östersundsbostäder på ett helt nytt boende i Fjällmon, Torvalla, där även ett fyrtiotal hyreslägenheter ska byggas. Inflyttning beräknas till sommaren.

Annons

I går gjorde den anlitade grävfirman, HP Mark, de första konkreta förberedelserna av det nya bostadsområdet i Torvalla.

Sammanlagt 60 lägenheter ska uppföras i ett första skede vid Storfjällvägen, på andra sidan om Dammågränd.

Och bygget, som beräknas gå loss på 71 miljoner kronor, ska vara klart redan till sommaren.

– Den första juli har vi blivit lovade att det ska vara inflyttningsklart och det är någon månad tidigare än vad anbudet sa, säger Östersundsbostäders vd, Bengt Rådman.

Fyra tvåvåningsfastigheter ska byggas och enligt Rådman kommer det att installeras hiss i samtliga hus.

I detaljplanen finns möjligheter att bygga ytterligare 30 lägenheter i anslutning till det aktuella bostadsområdet, en satsning som dock inte har sjösatts ännu.

Den 23 november fattar Östersundsbostäders styrelse för övrigt ett avgörande beslut.

– Vid nästa styrelsemöte kommer vi att ta en handlingsplan på hur vi ska ge oss in på ett seniorboende. Ett av de här husen ska bli ett seniorboende har vi tänkt.

Enligt planen ska seniorboendet omfatta 14 lägenheter, en övernattningslägenhet kommer att vikas för besökande släkt och vänner och i fastigheten ska det också finnas en gemensam samlingslokal.

– Behovet av ett seniorboende finns. Vi har inget mått men vi får väldigt ofta frågor och funderingar kring detta, säger Bengt Rådman.

Så sent som för ett år sedan berättade LT att det stod över 400 personer på kö i Östersunds kommun att flytta in i ett seniorboende.

Hur definierar bostadsbolaget ett seniorboende?

– Vid nästa möte kommer vi att spika definitivt vad Östersundsbostäder menar med ett seniorboende. Det som är vägledande i projekteringen är att det ska vara lätt att bo där, att huset är fysiskt lättillgängligt.

Mer läsning

Annons