Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Senioratleter med unik fysik testas på Mittuniversitetet

/
  • Per Tesch instruerar Lars Enström inför mätningen av muskelstyrka vid knästräckning. Larr är en av de senioratleter som ingår i forskningsprojektet på Mittuniversoitetet där man vill veta deras fysiska förmåga. Foto: Håkan Luthman
  • Lars Enström från Tranemo är 80 år och förmodar att hans långa idrottsliv har gynnat hans hälsa. En av mätningarna under studien visade att Lars har en syreupptagningsförmåga som en man i 40-årsåldern.
  • Två av senioratleterna, Hans Zetterqvist och Lars Enström, väntar på sin tur för att genomgå de fysiska testerna.

Hur påverkar ett livslångt idrottande äldre människors hälsa? Per Tesch på Mittuniversitetet vill få svar på frågan och håller därför på att testa ett antal senioratleters fysiska förmåga.

Annons

Elva äldre män mellan 80 och 90 år ingår i testgruppen. De har alla en sak gemensamt. Samtliga har under minst 60 år av sina liv idrottat på en relativt hög nivå. De elva har under hösten fått besöka Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm för att genomgå en rad olika tester.

I går kom de till Mittuniversitetet för ytterligare prövningar.

Professor Per Tesch är en av initiativtagarna till studien och ansvarig för gårdagens tester.

– Vi har i den här studien ett fokus på muskulaturen och tittar på en rad olika saker. Vi har mätt muskelvolymen men också tagit muskelprover för att titta på det molekylära och genetiken.

Per Tesch berättar att männen i testgruppen har fått genomgå olika fysiska tester för att mäta deras kondition och muskelstyrka. Det kan verka självklart att idrottande personer ofta har en bättre fysisk hälsa än de som inte idrottar men det finns frågor som ännu inte besvarats.

– För oss är det viktigt att genetiskt ta reda på vad som händer muskulärt hos en person som tränat så här pass mycket under sin livstid.

Per Tesch berättar att det i studien även ingår en testgrupp av äldre som inte idrottat så mycket i sina liv. Resultaten från de båda grupperna ska senare jämföras för att se vilka skillnader som finns.

Lars Enström från Tranemo söder om Borås är en av testpersonerna. Han har idrottat i princip hela sitt liv och håller fortfarande en hög träningsfrekvens.

– Nuförtiden brukar det bli ungefär tre–fyra gånger i veckan, en till en och en halv timme per tillfälle, berättar han.

För Lars Enström är det mest längdskidor och orientering som gäller. Och i år ska han åka sitt 36:e Vasalopp i följd. För egen del anser han att idrottandet gett honom ett visst försprång gentemot många andra i samma ålder.

– Jag tycker nog att jag har en viss fördel. Jag orkar ofta mer än andra som inte tränat så mycket, säger han.

Lars Enström berättar också att han aldrig är sjuk. Han flyttade till Tranemo för 47 år sedan och har inte besökt sjukvården en enda gång sedan dess.

– Vi skulle skicka in ett läkarintyg inför de här testerna. När jag gick till vårdcentralen och bad om intyget så frågade de om jag var nyinflyttad. Jag fanns inte med i deras papper.

Per Tesch tror att resultaten från forskningen kan presenteras om ungefär ett år.

– Min ambition med att driva forskning är att främja livslång fysisk aktivitet och visa att den betalar sig. De här herrarna är förebilder och de visar att man kan leva ett otroligt kvalitativt liv även vid hög ålder.

Mer läsning

Annons