Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semesterstopp för länets poliser

Semesterstopp under tre veckor är verkligheten för länets poliskår i sommar. Anledningen är de två EU-minstermötena i Åre. Mötena beräknas kosta mellan 30 och 40 miljoner kronor och det finns inga garantier för att myndigheten får pengarna tillbaka.

Annons

Sammanlagt arrangeras 11 informella ministermöten i Sverige i år, två av dessa sker i Åre. Energiministrarna träffas i Åre 23- 24 juli och 24-25 juli möts miljöministrarna.

Jämtlandspolisen börjar bli van stora arrangemang som kräver särskilda säkerhetsinsatser: Natomötet våren 2005, det nordiska ministermötet 2006, alpina VM 2007 och skidskytte VM 2008.

Planeringen för de två ministermötena i sommar har varit i gång i ett år redan. Kommenderingschef Håkan Modin räknar med att behöva ta in 300-350 poliser utifrån och ett 50-tal från den egna myndigheten kommer att arbeta under mötena.

– Men alla 400 kommer inte att vara ute, många ingår i de olika stödfunktioner som ska finnas. Antalet är dock inte skrivet i sten, det kan komma att ändras beroende på utvecklingen i världen, säger Håkan Modin.

Det är klart med boende för de poliser som kommer utifrån.

– De kommer att bo i Åre, på lite olika ställen. Det vi arbetar med nu är planering av fordon, servicebitarna och logistiken, som till exempel att poliserna ska ha tillgång till datorer, säger Håkan Modin.

Den lokala planeringsstaben, inom länets polismyndighet, utgörs för närvarande av cirka 15 personer, som lägger ned olika mycket tid på arbetet.

– Det blir fler i takt med att mötet kommer närmare, säger Håkan Modin.

Polisen har beredskap från det att delegaterna landar på Frösön, under resan till och från Åre, samt på plats i Åre. För närvarande anses hotbilden under sammankomsterna i Åre som låg.

– Vi bedömer att det blir en viss störning i ordning och säkerhet, för oss betyder det en ganska låg risk, säger Håkan Modin.

Men det är inte heller något som är helt fastlagt utan kan ändras beroende på utvecklingen i respektive ministrars hemländer. Ännu så länge har det inte kommit in någon ansökan om tillstånd till demonstrationer under ministermötena. Polismyndighetens budget inför sammankomsterna i Åre ligger på 30 - 40 miljoner kronor. Jämtlandspolisen har dock inte fått några garantier för att få tillbaka pengarna.

– Men vi förutsätter att få det, säger Håkan Modin.

Vid Natomötet 2005 gick det åt cirka 55 miljoner kronor, pengar som myndigheten inte fick tillbaka förrän ett och ett halvt år senare.

För de anställda i länets poliskår innebär sommarens arrangemang att det råder semesterstopp under tre veckors tid, från vecka 29 till och med 31. Storsjöyran och Fäviken gamefair äger också rum under den perioden.

– Det kommer att få påverkan ända fram till hösten. Vi är den näst minsta polismyndigheten i landet och är att svårt att få till planeringen. Allt måste ske inom ordinarie arbetstid för vi har inte ekonomi för övertid. Övertid är inte heller bra ur arbetsmiljösynpunkt, säger Håkan Modin.

– Det ska inte heller innebära att vi ger sämre service till länsinvånarna. Vi måste klara av den reguljära verksamheten nu, och hela sommaren.

Kommer ni att göra det då?

– Det måste vi, säger Håkan Modin.

Mer läsning

Annons