Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semesterfirare lockas av lantliv

/
  • Ann-Sofi Känngård Hedvall och Mats Eng bor på undervåningen i det stora huset. De har fem rum för uthyrning på övervåningen, samt boende i en stuga vid sjön och i ett hebre på tomten. De tycker inte det är konstigt att ha andra människor runt sig hemma, eller att hemma också är jobbet.”Det blir en livsstil”, säger Mats Eng.
  • Carolina Hedberg och Bendic Cavalin, från Bandhagen i Stockholm, provar Bo på lantgård för första gången. ”Det är så mysigt med hästarna i hagen och hundarna som springer omkring”, säger Carolina Hedberg.
  • I lördagsförmiddag hade en möhippegäng varit ute på en ridtur. Efter det var en det en tur för barn, knatteridning. Ronja Eriksson, fyra år, har ridit förut. Hon borstar vant hästen hon ridit på innan den ska släppas ut i hagen.

Carolina Hedberg och Bendic Cavalin har valt boende på lantgård när de är på besök i Jämtland.

– Vi tycker om djur, det är nära till den släktträff vi ska på, och i morgon ska vi ta en ridtur, säger Carolina Hedberg. Enligt LRF och verksamheterna själva går Bo på lantgård som tåget just nu.

Annons

LT har besökt Sörgården Bed and breakfast som driver islandshästridning och konceptet Bo på lantgård.

– Redan tidigt i vår började vi ana att det skulle bli en bra sommar. Och det är det verkligen, vi har fullbokat, säger Ann-Sofi Känngård Hedvall.

Det är hon och Mats Eng som driver verksamheten.

– Vi köpte gården och flyttade hit 2001. Vi trodde inte att verksamheten skulle växa på det här sättet, säger Mats Eng.

Båda har sina rötter i Östersund. Ann-Sofi har tidigare arbetat inom turistverksamhet i Funäsdalen och i Stockholmstrakten. Hästar har varit hennes stora intresse så kravet, när de bestämt sig för att flytta hem, var att köpa en hästgård.

Snabbt började de med ridturer på islandshästar och kurser. Bed and breakfastverksamheten utökades så småningom till Bo på lantgård.

Konceptet kan vara utformat på olika sätt och det är inget krav att det ska finnas djur på gårdarna som har det.

– Men det ska vara taxerat som en lantbruksfastighet, säger Ann-Sofi.

Det finns dock vissa baskrav för sådan verksamhet, det handlar bland annat om att vara medlem i Bo på lantgård. Det finns också krav på mottagande av gästerna, skyltning och att ha en viss rums- och sängstandard.

– Bo på lantgård har i princip hotellstandard på rummen, säger Ann-Sofi.

Hotellstandard är märkt med stjärnor, för Bo på lantgård är det antal ax (sädesslaget) på en skala mellan ett och fem som talar om vilken standard det är på boendet. Ett ax är lägst och fem ax är högst.

Sommaren är högsäsong på gården i Grytan, men det är också en hel del fart på verksamheten under vintern.

– Det är väldigt många affärsresenärer som väljer att bo här i samband med att de är ute på jobb, säger Mats Eng.

Deras verksamhet är har expanderat sedan starten. 2002/2003 började de med Bed and breakfast, och utvecklades sedan till Bo på lantgård. De är mitt uppe i att ytterligare utveckla verksamheten.

– Vi får allt fler förfrågningar om konferenser, bland annat från Östersundsföretag, säger Ann-Sofi.

Det har lett till att det byggt en konferenslokal ovanpå stallet.

De har också påbörjat arbetet med bygga ett kök, och tanken är att de ska ha ett gårdsvärdshus. Genom samarbete med lokala producenter ska det finnas möjlighet att äta mat från länet där.

Mer läsning

Annons