Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp vid grillen – hundra skadas varje år

/
  • Rudolf Weisskopf från Basel i Schweiz var ensam grillare på Östersunds camping under den kyliga gårdagskvällen. I dag lär desto fler ställa sig framför grillen. – Ha en hink vatten i beredskap och vänta med drickandet till efter grillningen, tipsar Anders Elnerud. Foto: Lars-Eje Lyrefelt

Se upp vid stekgallret i kväll. Midsommarfesten kan sluta i katastrof för den oförsiktiga grillkocken. Ett hundratal svenskar skadar sig årligen i samband med grillning – några så allvarligt att de dör.

Annons

Midsommarafton betyder nygrillade köttbitar, majskolvar och grönsaksspett för många svenskar. Men kvällens festligheter kan vara direkt livsfarliga.

Varje år skadar sig omkring hundra personer vid grillning, enligt statistik från Myndigheten för samhällskydd och beredskap, MSB. Männen står för de flesta skadorna – dubbelt så många män skadar sig i samband med grillning jämfört med kvinnor.

De allra flesta olyckor vid grillen slutar oftast relativt lyckligt med en brännblåsa eller två, men det finns exempel på betydligt allvarligare skador. Enligt MSB uppstår drygt en tredjedel av olyckorna genom att grillkocken blåser på glöden och får heta flagor i ögonen.

Men det kan gå betydligt värre än så.

Sedan 1987 har 30 personer omkommit i olyckor med grillar, lägereldar eller brännbara vätskor. Även här är männen något överrepresenterade. 28 av de omkomna var män.

Anders Elnerud arbetar som brandskyddstekniker på Anticimex i Östersund. Han manar jämtarna att tänka efter före kvällen grillfest:

– Städa kring grillplatsen innan du tänder, och se till att elden begränsar sig till ett område med hjälp av stenar eller liknande. Ha också gärna en hink vatten i beredskap om det skulle gå snett, säger han.

Även efter själva grillningen är det viktigt att vara försiktig.

– Engångsgrillar slängs ofta i en soptunna med brännbara sopor som lätt kan antända, säger Anders Elnerud.

Grillen måste vara helt släckt och kyld innan den slängs. Det gör inget att den står ute över natten innan den kasseras.

Vid gasolgrillning är det bra att se över utrustningen innan matlagningen påbörjas.

– Slangen ska inte vara torr eller innehålla några sprickor, då ska den bytas.

Anders Elnerud uppmanar också till försiktighet med brännbara vätskor.

– Det är tändvätska som är avsedd att använda, absolut inte bensin eller T-röd. Var också noga med att genast skruva på korken på flaskan så att inga barn får i sig vätskan, säger han.

Att kombinera alkohol och grillning är heller inte alltid en bra idé.

– Det kan vara bättre att spara på drickat till efter själva grillningen, säger Anders Elnerud.

Mer läsning

Annons