Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för soteld när det är riktigt kallt

/
  • När vinterkylan slår till är risken för sotbränder större. Av alla eldsvådor i byggnader uppstår nästan var tionde  i skorstenen. Foto: Ingvar Ericsson

Vintern och kylans tid är också soteldens. Av alla eldsvådor i byggnader så uppstår nästan var tionde i skorstenen. Men det finns sätt att skydda sig mot den lömska sotelden.

Annons

När det kommer en riktig köldknäpp så brukar antalet sotbränder öka märkbart. Med sotbrand menas en brand som uppstår i en skorsten och där beläggningar i skorstenens pipa antänds av hög värme. Anledningen till ökningen är förstås att folk eldar mer när kvicksilvret sjunker. Det i sin tur orsakar värme i murstocken men fler brasor gör också att lagret av sot byggs på.

Sot i skorstenen bildas främst när förbränningen i pannan eller eldstaden inte är tillräcklig. Om röken från elden inte är varm nog när den går upp i skorstenen så kyls den av och det sker en form av kondensutfällning.

– När rökgaserna blir ungefär 300 grader så utfälls blanksotet som är tjära, förklarar Jörgen Eriksson som är brandmästare i Norra Jämtlands räddningstjänstförbund.

Han berättar att det så kallade blanksotet kan vara svårt att få bort och att en del av det kan bli kvar i murstocken även efter sotning. Men han säger också att det finns bra sätt att skydda sig mot blanksot och på så sätt minimera riskerna för soteld.

– Det allra viktigaste är att ha en ren pipa och att den sotas relativt ofta. Sedan är det också viktigt att ha en bra lufttillförsel när man eldar så att det inte bildas för mycket orena rökgaser som kan fälla ut, säger Jörgen Eriksson.

Ytterligare en faktor som påverkar sotbildning är vilket slags bränsle som eldas.

– Man ska helst undvika att elda med sur ved eftersom den avger mer fukt och kondens. Tall och gran avger också mer tjära än björkved, säger Jörgen Eriksson.

Mer läsning

Annons