Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsningar uteblir när politikerna beslutar om besparingar

Flera stora investeringar skjuts på framtiden i Östersunds kommun. Men arenabygget fortsätter som planerat. Det har de tre styrande partierna kommit överens om.

Annons

Som Länstidningen berättade förra veckan måste Östersunds kommun spara stora pengar de kommande åren. Kommunens olika nämnder och styrelser har redan lämnat förslag till besparingar och nu är det upp till politikerna i kommunstyrelsen att besluta om hur mycket som ska sparas inom varje område.

De styrande partierna – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet – har inför tisdagens sammanträde kommit överens om att kommunen bör spara 80 miljoner kronor nästa år. Exakt vilka besparingar som ska genomföras blir en senare fråga, men redan nu har vissa områden pekats ut.

– Vi har sänkt investeringsnivån och flyttar fram en del stora kostnader, förklarar kommunalrådet AnnSofie Andersson (S).

De tre majoritetspartierna har bland annat bestämt att den nya gymnasiebyn inte behöver bli klar så snabbt som planerats. Byggandet av Hofvallens förskola är ytterligare ett projekt som senareläggs. Planerade, och redan tidigare uppskjutna, investeringar i Litsbacken läggs ännu längre framåt. Ytterligare ett antal satsningar ska omprövas och beräknas minska kommunens investeringar med 110 miljoner kronor.

Samtidigt som flera stora investeringar skjuts framåt eller uteblir vill AnnSofie Andersson och de tre andra kommunalråden vara tydliga med att satsningen på arenabygget ska fortsätta enligt planerna. AnnSofie Andersson berättar även att majoriteten inte tänker lägga några sparkrav på gymnasieskolan och räddningstjänsten.

De styrande partierna flaggar även för satsningar som inte har aviserats tidigare. Ytterligare 60 miljoner kronor läggs in i budgeten för ett nytt äldreboende i Torvalla.

– Det handlar både om att gasa och bromsa, säger AnnSofie Andersson.

Mer läsning

Annons