Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar på att hjälpa jobbsökande – om du är över 25

Arbetsförmedlingen i Jämtlands län storsatsar på att bekämpa arbetslösheten. Till hjälp finns en välfylld plånbok med nästan en halv miljard kronor. Men är man under 25 år stängs man ute från många av satsningarna.

Annons

Sedan förra året har antalet arbetslösa i länet ökat med två procent – från 4,6 procent till 6,6 procent.

Men på Arbetsförmedlingen spänner man nu de ekonomiska musklerna för att hjälpa arbetslösa. En del av pengarna går åt till att låta arbetslösa gå vidareutbildningar eller att betala praktikplatser.

– Vi kommer inte att säga nej till någon som har en seriös arbetsplats som är intresserad. Det här är möjlighetens år, säger Christina Storm Wiklander, arbetsmarknadsområdeschef på Arbetsförmedlingen.

Men det gäller inte alla - är man under 25 år stängs man ute från många av de åtgärder som Arbetsförmedlingen erbjuder.

– Vad vi kan erbjuda för dem i dag är coacher från dag ett. Det är ett viktigt stöd för unga som just kommer in på arbetsmarknaden, säger Christina Storm Wiklander.

Hos Arbetsförmedlingen finns en möjlighet för unga att trots allt få en utbildning eller praktik betald av Arbetsförmedlingen – men det tar lång tid.

– Om man varit inskriven i 180 dagar och coachen inte lyckats då får man mer hjälp, säger Christina Storm Wiklander.

Att arbetslösa under 25 år inte kan få samma hjälp som alla andra är något Christina Storm Wiklander själv reagerat på.

– Vi har signalerat uppåt att vi tycker att det är tråkigt att vi inte kan hjälpa ungdomar mer, säger hon.

Christina Storm Wiklander har jobbat i 15 år på Arbetsförmedlingen. Under den tiden har hon sett IT-bubblan både blåsas upp och pysa ihop. Hon har varit med om de senaste årens vilda högkonjunktur.

När vänder det?

– Det är tiotusenkronorsfrågan. En högkonjunktur blir aldrig lika hög här uppe och en lågkonjuktur slår aldrig lika hårt. Vi tror att det kommer vända någon gång nästa år. Men det är jättesvårt att säga.

Mer läsning

Annons