Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Satsa på förnyelsebar energi och miljöteknik”

/
  • Kristina Persson, ordförande för tankesmedjan Global Utmaning, och före detta vice riksbankschef: ”Den ekonomiska krisen kan innebära möjligheter för klimatarbetet om krishanteringen fylls med strukturomvandlande åtgärder”. Foto: Ulrika Andersson

Den ekonomiska krisen kan hjälpa till att trappa ner fossilbränsleberoendet. Det tror Kristina Persson som i går kväll föreläste om kopplingen mellan två pågående kriser.
– Investeringar i ny teknik snabbar på övergången, säger hon.

Annons

Tankesmedjan Global Utmaning arrangerade i går ett föredrag på Länsbiblioteket. Föredraget handlade om sambandet mellan den ekonomiska situationen runt om i världen och klimatkrisen. Föreläste gjorde Kristina Persson, ordförande i organisationen och före detta vice riksbankschef.

– Den snabba ekonomiska tillväxten i Asien har inneburit att utsläppen ökat. Det blir ohållbart för miljön om det finns en miljard bensindrivna bilar om 10 år, säger hon.

Kristina Persson tror att lågkonjunkturen på kort sikt inverkar positivt på utsläppen eftersom folk handlar mindre, men inte på lång sikt, när konjunkturen går upp igen. Hon menar att de nordiska länderna kan spela en viktig roll i det framtida klimatarbetet.

– Sverige har en stor fördel eftersom vi stod ekonomiskt starka innan krisen, i jämförelse med till exempel USA, säger Kristina Persson.

Den ekonomiska krisen kan innebära möjligheter för klimatarbetet om krishanteringen fylls med strukturomvandlande åtgärder menar hon. Undersökningar har visat att av Europas 13 största ekonomier har endast drygt en procent av stimulanspaketen de senaste månaderna varit inriktade på klimatvänlig teknologi.

– Regeringen borde investera mer i till exempel förnyelsebar energi och miljöteknik, säger hon.

Samtidigt tror hon att finanskrisen kan göra det svårare för företag att finansiera satsningar på ny teknik som är bra för miljön.

– Man prioriterar inte investeringar lika mycket nu, säger hon.

Mer läsning

Annons