Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sarah jobbar för det allmänna välmåendet

/
  • Lågkonjunktur främjar folkhälsoinstitutet menar Sarah Wamala. ”Om man inte arbetar förebyggande med folkhälsa ökar sjukskrivningarna och människor kan inte arbeta. Vi har en viktigt pedagogisk utmaning att visa att för att den ekonomiska tillväxten ska gå uppåt så måste folkhälsan vara bra. Det finns mycket pengar att spara på god hälsa”.

– Folkhälsa är en bra och viktig investering i lågkonjunktur och jag tycker nog att beslutsfattarna har förstått det. Vi har fått många nya uppdrag, säger Sarah Wamala. Sedan november är hon generaldirektör på Statens folkhälsoinstitut i Östersund.

Annons

Folkhälsoinstitutets uppdrag vilar på vetenskaplig grund. Det är lätt att bli förvirrad av begrepp som strategi, forskningsmetoder och systematiskt folkhälsoarbete men Sarah Wamala definierar folkhälsa enkelt.

– Folkhälsa är kropp, själ och tillgänglighet på gott och ont.

Kropp handlar om fysiskt välmående och själen den psykiska hälsan.

– Med ”gott” menar jag till exempel att äldre människor ska ha nära till naturen och ska känna sig trygga när de är utomhus. Tillgänglighet på ”ont” är till exempel att alkohol är hälsofarligt för barn och ungdomar, säger Sarah Wamala.

Folkhälsa är ett begrepp med bredd som berör alla tycker hon.

– Det är som jämställdhet, alla har något att säga om det.

I början av maj hade centerns ungdomsförbund stämma i Östersund och gick ut med att de vill avskaffa institutet. Förbundet tycker att det inte kollektivt går att bestämma om människors hälsa.

– Hälsa är inte så enkelt som många kan tro. Det måste skapas förutsättningar i samhället som underlättar för människor att göra bra val som främjar en god hälsa. Hela samhällets utveckling går ut på att det finns individer med god hälsa, säger Sarah Wamala.

Samverkan är ett begrepp som är viktigt på folkhälsoinstitutet. De strategier institutet arbetar fram för att främja folkhälsan ska användas i landets kommuner och landsting.

– Informationsuppdraget är ett nytt uppdrag vi fått. Vi har fått 30 miljoner kronor som fördelas till kunskapsspridning och information om alkohol och droger, säger Sarah Wamala.

Ett annat nytt uppdrag är också en satsning på att stödja tillämpningen av en nationell strategi för föräldrastöd.

– Vi har fått 70 miljoner kronor att föredela till landets kommuner.

När Sarah Wamala satte sig på direktörsstolen i november förra året tittade hon igenom folkhälsosiffror för Jämtlands län och Östersunds kommun och möttes av höga ohälsotal och många sjukskrivningar. Nu gläds hon över att det blivit bättre.

– Sjukskrivningstalen har gått ned markant i Östersunds kommun, men jag har tyvärr inte hunnit titta närmare på varför det är så.

Folkhälsoinstitutet flyttades 2007 från Stockholm till Östersund som kompensation för de arbetstillfällen som försvann i samband med garnisonsnedläggningen. Sarah Wamala tror att kommunen tjänar på att myndighetens säte finns i Östersund.

– Folkhälsoinstitutet är en kunskapsmyndighet. De anställda kommer från olika delar av Sverige och är högskoleutbildade. Jag tror att högutbildade påverkar utbudet av tjänster och varor.

Institutet har också många unga kvinnor anställda och det är bra med tanke på barnafödseln tycker hon.

– Det märks att vi börjar få många föräldralediga.

– Det blir också naturligt att vi vänder oss till närområdet för olika pilotprojekt.

I januari flyttade Sarah Wamalas familj till Östersund. Hon har två döttrar, 6 och 13 år gamla, och en man som arbetar som arbetar som auktoriserad revisor.

– När min sexåriga dotter klev ur flygplanet för första gången i Östersund sa hon” jag älskar detta landet”. Hon är fascinerad av så mycket snö.

Hela familjen har tagit snön till sig och börjat åka längdskidor. Nu när snön är borta är det långa promenader och att springa som Sarah Wamala ägnar sig mest åt. Att fjällvandra är ett projekt familjen tänkt testa i sommar.

– Vi tycker om naturen och lugnet. Det är ett lägre tempo här än i Stockholm, där vi bodde tidigare. Människor här har tid att prata med varandra. Men jag går fortfarande mycket fortare än alla andra här, i Stockholmstempo, säger hon och skrattar.

Sarah Wamala kommer från Uganda och har bott i Sverige i 19 år. I Uganda betalar föräldrarna för barnens utbildning, med det kommer också krav på att prestera. Hennes föräldrar ville att hon skulle bli läkare.

– Det är lyx att få gå i skola. Men jag kände tidigt att jag ville något mer än bota en sjukdom.

– Jag var lite av en rebell. Jag ville slå flera fåglar med en sten.

Det är ett ordspråk från hennes hemland.

– I Uganda finns vissa kulturer där man åt stora fåglar och kastade sten på dem för att fånga dem. Uttrycket kommer därifrån, säger hon och skrattar.

Att slå flera fåglar med en sten – att hitta strategier för att på bred front komma åt det som orsakar dålig hälsa och främja god folkhälsa internationellt och nationellt – är vad Sarah Wamalas arbete som generaldirektör för Statens folkhälsoinstitut går ut på.

Mer läsning

Annons