Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanne vill rädda havssköldpaddorna

/
  • Havssköldpaddan är en utrotningshotat art och nu åker Sanne Bergman från Östersund till Grekland för att försöka rädda så många som möjligt. Foto: Jan Andersson

Om 14 dagar sätter sig Sanne Bergman, 20 år, från Östersund på planet ner till Grekland. Där ska hon jobba i sex månader som volontär i kampen för att rädda havssköldpaddorna.

Annons

– Tänk att jag, som gått arbetslös sedan jag slutade gymnasiet för ett och ett halvt år sedan, fått en sådan här chans. Det känns nästan overkligt, säger Sanne när hon berättar om sitt kommande äventyr.

Det var genom Navigatorcentrum på Östersunds kommun som Sanne fick hjälpen att söka flera volontärjobb. Med volontär menas att den arbetssökande får resa, mat och uppehälle samt fickpengar om man blir antagen.

Det finns en massa projekt runt stora delar av världen att söka. Enda kravet är att man är mellan 18 och 30 år. Pengarna till projekten betalas av EU och det finns även projekt inom Sveriges gränser, som ungdomar från andra länder söker till.

– I Grekland ska jag och de andra ungdomarna som sökt till Archelon, som organisationen, heter, bo i omgjorda tågvagnar och vi får bland annat sköta om sjuka havssköldpaddor som fångats in och nu finns i stora tankar.

– När de har behandlats och blivit friska igen så släpps de ut i havet.

– Eftersom sköldpaddorna finns i vatten där de måste trängas med massor av turister kan de lätt skadas, bland annat av båtarnas propellrar och miljöfarliga utsläpp. De flesta turister visar mycket liten hänsyn till sköldpaddorna, säger Sanne.

Hon säger också att många sköldpaddor fångas olagligt för att skalet ska användas till att göra souvenirer. Sanne ska också försöka skydda de ägg som sköldpaddorna lägger på stränderna.

– Vi ska märka ut de platserna så att de får vara i fred för både turisterna och den inhemska befolkningen.

Under de sex månaderna ska Sanne jobba fem dagar i veckan och hon kommer att få 14 dagars semester.

– Men jag kommer inte att åka hem då utan jag hoppas att min familj kommer ner i stället.

Till sköldpaddscentret kommer det sex ungdomar från olika delar av världen, men Sanne är ensam från Sverige. Där kommer det också att jobba ett antal inhemska ungdomar.

– Jag ser fram emot att träffa de andra som kommer dit, det här ska bli en spännande upplevelse, säger hon.

Mer läsning

Annons