Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt sjukpremie ger extra miljoner till länet

Landstinget och kommunerna i Jämtland får miljontals kronor när organisationen SKL delar med sig av sin stora förmögenhet och Afa sänker premien för bland annat sjukförsäkringar.

Annons

Arbetsgivarorganisationen, Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, beslutade förra veckan att betala ut en miljard kronor till landets kommuner och landsting.

Anledningen till beslutet är att SKL sålt ett antal bolag och att styrelsen för organisationen anser att pengarna bäst behövs ute hos kommunerna och landstingen.

För Jämtlands del innebär de extra pengarna ett bra tillskott i ekonomin. Totalt får länet 14,2 miljoner kronor av SKL.

Mest får Jämtlands läns landsting som erhåller drygt 7,1 miljoner kronor. Eftersom pengarna delas ut i förhållande till folkmängd så får Östersund mest pengar av länets kommuner, knappt 3,3 miljoner kronor. Resterande kommuner får i mellan 319 000 kronor och 801 000 kronor.

Ytterligare ett positivt besked är att försäkringsbolaget Afa tänker sänka premien för försäkringar som gäller för anställda i kommuner och landsting. Anledningen till sänkningen är att antalet sjukskrivningar har minskat kraftigt i Sverige det senaste året.

Antalet sjukskrivningsdagar i Jämtlands län har till exempel minskat med nästan 28 procent under de fem första månaderna 2009.

Greger Wikner är ekonomichef på Östersunds kommun och han säger att pengarna från SKL tillsammans med de minskade kostnaderna för försäkringar är ett steg i rätt riktning.

– Det är ju inga jättebelopp med tanke på de stora skattebortfall som vi har men det är ett antal miljoner i rätt riktning och alla miljoner behövs.

Han tillägger dock att de extra miljonerna inte ger utrymme för några utsvävningar.

– Det här förbättrar ju vårt resultat och går direkt in i kommunkassan. Men det är inget som gör att vi kan brassa på i utgifterna. Vi ligger fortfarande långt under det budgeterade resultatet.

Mer läsning

Annons