Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sänkt mjölkpris – en katastrof för bönderna

/
  • David Jonsson ville sälja gården i Åsan och gå i pension. Men med den senaste tidens sänkningar av mjölkpriset            sätter stopp för planerna. Det finns ingen som vill ta över en gård när lönsamheten är så låg som i dag. Foto: Henrik Flygare
  • Milko har sänkt inköpspriset på mjölk med  70 öre per kilo på kort tid.

Milkos sänkning av mjölkpriset får stora följder för många av länets bönder. För David Jonsson från Åsan innebär prisdumpningen att han nu inte kan hitta någon som vill ta över gården.

Annons

Förra året höjde Milko det så kallade avräkningspriset på mjölk vid flera tillfällen. Totalt ökade priset med 70 öre per kilo invägd mjölk. Men i år har läget varit det omvända.

I flera omgångar har mjölkpriset sänkts och som LT berättade i lördagens tidning har den främsta anledningen varit sjunkande priser på världsmarknaden.

En rundringning till ett antal mjölkbönder i länet tyder på att många kommer att få det tufft ekonomiskt framöver. Flera tror att de stora svängningarna leder till att allt färre bönder kommer att våga investera för framtiden.

David Jonsson är en av två delägare till Månsgården i Åsan som ligger några kilometer sydväst om Tandsbyn. Förra hösten var tanken att gården skulle säljas vidare. I dag är det tvärstopp.

– Nu är vi tvungna att fortsätta. Lönsamheten är betydligt sämre i dag och det finns ingen som vill ta över. Det här är en katastrof för bönderna i glesbygden och näringen överhuvudtaget.

På Månsgården finns cirka 200 djur varav 80 mjölkkor. De ekonomiska marginalerna är mycket små och frågan är om gården klarar några fler sänkningar av mjölk- priset.

– Marginalerna är oerhört små. All glädje i jobbet är borta. Vi är fem som jobbar här i dag och vi funderar nu om vi har råd att vara kvar alla, säger David Jonsson.

Han anser att Milkos ledning nu måste visa handlingskraft och skapa en situation så att inte fler jämtländska bönder går omkull.

– Hela systemet är sjukt på något vis och Milko är väldigt dåligt skött. Man har ju haft lika många anställda som man haft bönder. Det kan ju vem som helst förstå att det inte är effektivt.

Han tror tyvärr att det finns en överhängande risk att mejerijätten Arla kommer att ta över hela Milkos marknad. Då är det osäkert om bönderna i Jämtland kommer att kunna fortsätta med mjölkproduktion, menar David Jonsson.

Mer läsning

Annons