Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saneringen av Bynäset får vänta

/

Försvarsminister Sven Tolgfors ger inget svar på frågan när Bynäset på Frösön ska saneras för att kunna användas som strövområde för allmänheten.

Annons

I november förra året skickade Östersunds kommun ett brev till Försvarsmakten där man krävde att försvaret skulle ta sitt fulla ansvar för att sanera Bynäset. Halvön har under en lång tid använts av militären som skjut- och målområde vilket innebär att marken innehåller mängder med ammunition som inte har detonerat.

Östersunds kommun har tidigare inte fått något tydligt besked på hur och när en omfattande sanering av Bynäset skulle kunna ske. Varken från markägaren Fortifikationsverket eller från Försvarsmaktens högkvarter. Svaret som de ansvariga har gett är att det skulle bli alldeles för dyrt att med dagens teknik rensa stora områden av Bynäset från farlig ammunition. Nu har även försvarsministern kommit med sitt utlåtande i frågan.

– Han har gett ett svar men det är ju inget besked, säger kommunalrådet AnnSofie Andersson.

Ministern skriver i sitt brev till Östersunds kommun att Försvarsmakten har målsättningen att sanera förorenade områden som Bynäset men tillägger att upprensningen ska ske i den takt som resurserna medger.

AnnSofie Andersson menar att det i praktiken kan innebära att Bynäset aldrig blir kommer att saneras.

När möjligheterna att få gehör hos Försvarsmakten och den ansvarige ministern är uttömda funderar AnnSofie Andersson på att försöka med en annan taktik.

Ett sätt skulle enligt henne vara att försöka påverka länets riksdagspolitiker för att få dem att agera och driva frågan om en sanering av Bynäset.

Mer läsning

Annons