Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtliga inblandade i brutal misshandel klart kriminella

Samtliga inblandade vid basebollmisshandeln är klart kriminella. Både huvudmannen och offret har avtjänat flera fängelsestraff. I går häktades huvudmannen, Östersundsprofilen, misstänkt för grov misshandel.

Annons

I går häktades den man i 30-årsåldern som misstänks vara huvudman vid den brutala misshandeln i somras. Mannen häktades på sannolika skäl, vilket är den högre misstankegraden, för grov misshandel.

Åklagare Åse Schoultz hade begärt mannen häktad för mordförsök, men tingsrätten valde att häkta honom för ett mindre grovt brott. Vid häktningen nekade mannen till anklagelserna.

Sedan snart en månad sitter två män häktade för medhjälp till grov misshandel.

Nekar även de två medhjälparna?

– Det vill jag inte gå in på, säger kriminalkommissarie Kjell Wedin.

Det var i somras, i mitten av juli, som den nu häktade tillsammans med två andra män misstänks ha trängt sig in i en lägenhet i Östersund och grovt misshandlat en man som fanns i lägenheten.

Enligt åklagaren har misshandeln varit väldigt rå och hänsynslös då de tre männen varit beväpnade och då den man som häktades i går misstänks ha utdelat golfsvingar med basebollträ mot offrets huvud. När misshandeln skedde i somras var den misstänkte huvudmannen redan placerad i fängelse dömd för misshandel, rån, försök till utpressning, skadegörelse, hot mot tjänsteman och två fall av övergrepp i rättssak.

Huvudmannen hade permission från fängelset den helgen då misshandeln skedde. Mannen har tillbringat en stor del av 2000-talet i fängelse. Han har dömts för grovt narkotikabrott, våldsbrott, förskingring och stölder. Han har också i egenskap av företagare arbetat med massmedia och varit inblandad i nöjessatsningar i Östersund.

Samtliga inblandade vid misshandeln i lägenheten kan beskrivas som grovt kriminella. Alla fyra har dömts för olika brott. Den man som utsattes för misshandeln förekommer under 15 punkter i belastningsregistret. Han har dömts till fängelse vid fem tillfällen, bland annat för ett flertal narkotikabrott, två våldtäkter, andra våldsbrott samt rån och stölder.

– Samtliga är kriminella, men det varierar mellan dem i vilken grad, det finns både mindre och grövre brottslighet, säger Kjell Wedin.

Även de två män som varit häktade i snart en månad misstänkta för medhjälp till grov misshandel har kriminell historia.

– Nu fortsätter utredningsarbetet och så får vi se var det leder, säger Kjell Wedin.

Mer läsning

Annons