Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtalen fortsätter - trots larmet

Just nu är länet i telefonskojarnas fokus. Bara till Östersunds- polisen har hittills ungefär 30 personer hört av sig efter att ha blivit uppringda av de engelsktalande telefonskojarna.

Annons
En engelsktalande person ringer upp och meddelar att den som svarar har vunnit en resa. För att få resan ska den som svarar trycka siffran nio på telefonen och sedan uppge sitt kontonummer.
- De allra, allra flesta som hört av sig för att fått dessa samtal har slängt på luren omedelbart, säger Per Thelin, Östersundspolisen.
Telefonbedragare har utan tvivel kontaktat ett stort antal personer under de senaste dagarna.
- Det är ingen speciell grupp de ringer till utan det är från den yngsta till den äldsta. Jag har blivit uppringd, min granne har blivit uppringd och min mamma har också fått telefonsamtal, säger Per Thelin.
I Västernorrland har fler än 150 personer polisanmält telefonskojarna.
- Det här är ju ett fenomen som uppkommer då och då. De kör olika områden, säger Per Thelin.
Men det är inte så mycket polisen kan göra just nu.
- Det är omöjligt att spåra de här telefonsamtalen. Om de börjar dra pengar går det ju att se vem som dragit pengar, konstaterar Per Thelin.
Per Thelin anser att det viktigaste är att allmänheten är medvetna om att de kan få sådana här samtal och att den uppringde då lägger på telefonluren istället för att följa några av de instruktioner som ges i samtalet.

Mer läsning

Annons