Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämst för de gamla i Östersund och Bräcke

/

Äldreboendena i Östersund och Bräcke får sämst betyg i länet av de boende själva visar siffror från Socialstyrelsen. Hemtjänsten får dock väl godkänt utom i en av länets kommuner.

Annons
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra årliga brukarundersökningar inom vården och omsorgen om äldre.
Syftet är att se hur de äldre upplever vården och omsorgen och hur väl insatserna motsvarar deras behov.
Undersökningen, som genomfördes mellan augusti och november, visar inte allt för smickrande siffror för länets del.
Bara Åre, Ragunda och Strömsund når rikssnittet vad gäller ett så kallat nöjd-kund-index, NKI. Det är ett betygssystem, från 0 till 100, som indikerar hur nöjda de boende sammantaget är med äldreomsorgen i sin kommun.
Ingen kommun i länet, utom Åre, klarar heller de boendes önskningar om god social samvaro och aktiviteter och det är ett mönster man kan se överlag i hela landet.
De äldre tycker dock att boendemiljön är tämligen tillfredställande även om häften av länets kommuner hamnar strax under riksgenomsnittet. I Härjedalen, Krokom, Ragunda och Åre är de mest nöjda med hur de bor.
Men det finns också rejäla ljusglimtar i undersökningen.
De boende har nästan genomgående gjort tummen upp vad gäller hemtjänstens arbete ute i kommunerna. Det är bara Åre som hamnar under rikssnittet i länet.
Nu poängterar visserligen Socialstyrelsen att brukarundersökningen vad gäller såväl äldreboendet som hemtjänsten ska tas med en liten nypa salt.
- Undersökningen ger inte hela bilden av hur brukarna upplever vården och omsorgen. Därför bör uppgifterna tolkas med en viss försiktighet, säger Åsa Börjesson, chef för socialtjänstavdelningen på Socialstyrelsen.
Katarina Nyberg Finn, s, ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Östersund, håller med:
- Det är för liten svarsfrekvens för att det ska vara statistiskt säkerställt. Men det är viktigt att ta till sig de förbättringar som finns att göra även om det nu är ett litet urval.
Hon pekar på två viktiga områden att utveckla: maten och den sociala samvaron på boendena.
- Visst finns det en hel del att göra och därför vi jobbat med en stor matutredning. Jag tycker att man ska ha möjlighet att kunna välja på mer än en maträtt. Den möjligheten finns inte i dag så det drar nog ner betyget.
- Även inom det sociala området har vi projekt på gång vad gäller aktiviteter på boendena.

Mer läsning

Annons