Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sämre resultat för skolorna i Östersund

/

Pengarna rinner iväg för barn- och utbildningsnämnden i Östersund och skolorna får räkna med en höst med besparingar.

Annons

Enligt de budgetsiffror som tjänstemännen har plockat fram ser det inte helt bra ut för skolorna och förskolorna i Östersund. Förra året höll verksamheterna i slantarna och kunde uppvisa ett plus i kassan på nästan 18 miljoner kronor fram till juli. I år var alla pengar slut – eller mer än slut – vid halvårsskiftet med ett minus på 400 000 kronor.

Barn- och utbildningsnämnden beräknas klara budget med nöd och näppe, ett plusresultat på sex miljoner kronor vid årsskiftet vilket är åtta miljoner kronor sämre än förra året.

Men det finns en förklaring till det sämre resultatet.

– Vi hade ett antal domar kring fristående förskolor som vi inte hade budgeterat för 2012, säger Björn Sandal (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Som LT tidigare har berättat överklagade ett flertal fristående förskolor i Östersund det ersättningssystem som kommunen hade 2010. Förskolorna ansåg att fördelningen av pengarna var felaktig och för snålt tilltagen och Förvaltningsrätten gav förskolorna rätt. Åtta miljoner kronor fick således omfördelas från de kommunala verksamheterna till friskolorna 2012.

Tjänstemännen på Östersunds kommun har noterat att politikerna måste hitta sparåtgärder för upp mot 15 miljoner kronor fram till årsskiftet, men i dagsläget är det oklart exakt vad skolor och förskolor måste spara på.

– Förvaltningen tittar på åtgärder och där brukar bland annat inköpsstopp finnas med, men nu är vi inne på detaljnivå som vi ännu inte har diskuterat, säger Björn Sandal.

Sparåtgärder kommer att beslutas i samband med barn- och utbildningsnämndens sammanträde på onsdag.

Mer läsning

Annons