Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samiskan får höjd status – blir språk på ny förskola

En samisk förskoleavdelning kommer att öppna i Östersund till våren. Bakgrunden till satsningen är framförallt en ny lag om det samiska språket som träder i kraft efter årsskiftet.

Annons

– Samer ska därmed kunna bli bemötta på sitt eget språk i kontakten med kommunen, säger Johan Palm, kultursamordnare på Östersunds kommun.

Den 1 januari träder en ny lag i kraft som innebär att fler människor ska kunna få service av kommunen på finska och samiska. Den nya lagen innehåller också regler om att människor har rätt att använda finska, meänkieli och samiska hos myndigheter och domstolar.

Redan första arbetsdagen efter julledigheterna ska därmed samer kunna ringa till Östersunds kommun och kunna prata samiska.

– Den nya lagen innebär en massa saker för oss, säger Johan Palm, den person på kommunen som ska samordna och se till att lagen efterlevs.

Som en direkt följd av detta kommer bland annat en ny förskoleavdelning att öppnas i Östersund.

– Processen med att starta en ny samisk förskoleavdelning startade vi redan i höstas och förhoppningen är att vi ska ha en sådan på plats under våren, säger Johan Palm.

Östersunds kommun har redan fått åtminstone 17 förfrågningar om plats på en samisk förskoleavdelning.

Men för kommunens del betyder det fler satsningar, satsningar som staten också har givit stöd till i form av bidrag – drygt en miljon kronor för 2010 för Östersunds del.

– Det blir en merkostnad. Det handlar om att vi måste köpa in mer material som har med den samiska kulturen att göra. Det blir en merkostnad att rekrytera mer personal.

Dels måste det finnas samiskpratande personal som ska kunna svara i kommunens växel och dels kommer viss skriftlig information att behöva översättas; framförallt på sydsamiska men även till viss del till nordsamiska.

– Nu den 1 januari måste vi framförallt ha möjlighet till tolkning och viss grundinfo på kommunens hemsida.

Mer läsning

Annons