Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samisk silversked får göra rymdresa

Det blir några grejer med jämtländsk anknytning som får följa med när Christer Fuglesang åker till rymden i augusti.

Annons

Varje astronaut får ta med sig en begränsad samling av symboler och minnessaker ombord på rymdfärjan vid en rymdtur.

NU är det klart vad Christer Fuglesang kommer att ha med sig i sitt så kallade Official flight kit vid rymdfärden STS-128 den 6 augusti.

Astronauten kommer bland annat att ha med sig en Wargentinmedalj i guld från Kungliga vetenskapsakademin.

Astronomen Pehr Wargentin som var Kungliga vetenskapsakademins ständige sekreterare i 40 år på 1700-talet var född och uppvuxen på Sunne prästgård vid Storsjön och är den som fått ge namn åt Wargentinsskolan i Östersund. Medaljens framsida föreställer Pehr Wargentin i profil.

Dessutom har Christer Fuglesang med sig en silversked från Sametinget. ”Samekulturen utgör en unik del av både vår svenska och våra grannländer Norges och Finlands kulturarv och jag är mycket glad och stolt över att Sametinget ville skicka med denna vackra silversked”, skriver Christer Fuglesang.

I Fuglesangs Official flight kit finns också, Polhemsmedaljen, medaljen för Nobels fredspris, en flagga från Djurgårdens IF, en mjukisneutralinon, en karta över Göteborg, en dalahäst, olympiastandar, vimpel från Kungliga operan, flytväst, schackpjäs, en minifrisbee med texten Come fly with me.

Mer läsning

Annons