Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Samhällsvetarna måste få fler lärarledda timmar

De samhällsvetenskapliga utbildningarna har sammanlagt åtta lärarledda timmar i veckan. Det är för lite anser fackförbundet Jusek. De ansvariga på Mittuniversitetet håller med.

– I grunden får vi en alldeles för liten peng från staten om man jämför med naturvetarna som får dubbelt så mycket.

Annons

Det säger Susanne Strand, ordförande för grundutbildningsrådet på det humanvetenskapliga fakultetet vid Mittuniversitetet.

Fackförbundet Jusek har i en kartläggning bland lärosäten i landet kommit fram till att de samhällsvetenskapliga utbildningarna där bland annat jurister, systemvetare, personalvetare och samhällsvetare ingår, har för få lärarledda timmar i veckan.

Jusek anser att det krävs minst tio lärarledda timmar medan rapporten visar på i genomsnitt åtta timmar; Var fjärde har mindre än sex timmar i snitt.

– Resultatet är nedslående. Om Sverige ska ha en konkurrenskraftig högre utbildning och en välutbildad arbetskraft måste studenterna få mer lärarledd tid. Vi måste satsa på kvalitet, vilket kostar, säger Juseks vd, Louise Adelborg, i ett pressmeddelande.

Susanne Strand håller till viss del med.

– Jag håller med om att vi har för få lärarledda timmar. I grunden får vi, precis som Jusek säger, en alldeles för liten peng från staten. Om man jämför med naturvetarna som har dubbelt så mycket. De kan också ha dubbelt så många timmar som är lärarledda.

Staten satsar 39 000 kronor på en samhällsvetare och 88 000 kronor på en naturvetare.

Men att resursbrister inom de samhällsvetenskapliga utbildningarna innebär sämre forskningsanknytning och på sikt undergräver kvaliteten på utbildningen, ställer Susanne Strand inte upp på.

– Man måste tänka att när man kommer till de samhällsvetenskapliga utbildningarna handlar mycket om förmågan att tänka kritiskt och reflektera. Det kan man inte göra lärarlett. Mycket går ut på att studenterna ska läsa litteratur, hitta vetenskapliga artiklar, läsa dem, granska och sätta ihop i rapporter. Det måste finnas tid för det.

Frågan är hur många lärarledda timmar som kan vara rimligt.

– Jag tror inte att utbildningarna skulle bli bättre med 30 lärarledda timmar. Det tror jag inte är eftersträvansvärt. Förenade studentkårerna kräver 15 timmar och det tror jag skulle vara ganska bra, säger Susanne Strand.

Mer läsning

Annons