Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samerna ska bli bättre bemötta i vården

Forskning visar att antalet arbetsplatsolyckor, belastningsskador och självmord är högre bland den samiska befolkningen.

Samer känner inte heller förtroende för vården och undviker ofta att söka vård.

Annons

En orsak är att de upplever att personalen inte har tillräcklig kunskap om kulturen och levnadssättet.

Nu ska det bli ändring på det. Nästa vecka åker nämligen en 14 personer stor jämtländsk delegation på studiebesök till Samisk nasjonalt kompetansesenter - psykisk helservern, SANKS, i Lakselv och Karasjok i Norge.

Det är en del i ett samråd mellan Jämtlands läns landsting och samebyarna i länet.

Målet är inte att skapa ett nationellt centrum i Jämtland, utan först och främst införa ett nytt arbetssätt vid hälsocentraler och psykiatrin i landstinget.

– Vi diskuterar hur landstinget bättre kan arbeta med det som berör samers ohälsa och anpassa verksamheten utifrån det. Därför vill vi få inblick i hur SANKS byggt upp sitt kompetenscentrum och hur de arbetar med att erbjuda jämlik och rättvis vård, säger Susanne Anderö-Wännström, samordnare för landstingets psykosociala enheter, i ett pressmeddelande.

– Studiebesöket finansieras ur det statliga bidrag som landstinget får till insatser för att leva upp till lagen om nationella minoriteter, säger landstingets mångfaldsstrateg Anna Ebenmark.

Uppdraget att arbeta med nationella minoriteter och samers psykiska ohälsa finns inskrivet i landstingsplanen inför år 2012.

Där finns även ett uppdrag för landstinget att särskilt arbeta med att förebygga självmord.

Mer läsning

Annons