Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samer vill avliva 208 rovdjur

De svenska samebyarna vill avliva 208 rovdjur.

Annons

I dag lämnar svenska samebyar in en gemensam ansökan till Naturvårdsverket om att få avliva totalt 208 rovdjur, varav 113 lodjur.  Just nu har Svenska samernas riksförbund, SSR en ordförandekonferens och det är där beslutet fattats om att vända sig till Naturvårdsverket med en begäran om att få avliva över 200 rovdjur.
– Vi anser i likhet med många andra att rovdjur har en plats i den svenska naturen. Men stammarna har blivit oproportionerligt stora, säger Anders Blom, förbundsdirektör SSR.
Bakgrunden är att flera samebyar uppger att situationen är akut och att flera renhjordar hotas av kollaps. En av de hårt drabbade samebyarna är Jiingevaerie sameby i Hotagen. LT berättade i somras om hur samebyn förlorat 50 procent av årets kalvar, förklaringen bedöms vara det ökade rovdjurstrycket.
– När den kritiska punkten har passerats så är utvecklingen irreversibel och fortsätter tills hjorden har utplånats, säger Anders Blom, förbundsdirektör SSR.
Att samebyarna begär att få avliva just 208 rovdjur är för att det motsvarar storleken på det belopp som Sametinget begärt i extra rovdjursersättning för att betala ut till samebyarna.

Mer läsning

Annons