Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbetar för att lösa rådjursproblemet på Frösön

Polisen och Östersunds kommun ska nu tillsammans se vad som kan göras för att lösa problemen med det stora antalet rådjur på Frösön.

Annons

– Vi ska se hur vi ska agera i frågan, säger Jari Hiltula, miljöchef på Östersunds kommun.

Kommer rådjuren som växer i antal på Frösön att skjutas av? Kommer polismyndigheten och kommunen att agera på något annat sätt för att lösa problemen med det ökade antalet rådjursolyckor? Är matning av rådjur en sanitär olägenhet? Det är något som polis och kommun ska prata ihop sig om.

Som LT berättade i tisdags har såväl boende i villaområden på Frösön som polis reagerat över att några privatpersoner matar rådjuren vilket gjort dem allt mer tama.

– Det är kända personer som matar djuren och det verkar inte som att de förstår allvaret med vad de orsakar, säger Andrew Sörensson vid Östersundspolisen. Det är många som känner sig besvärade och det kan man ju förstå när det dyker upp 20 till 25 rådjur på tomten som förstör och skitar ner.

I ett brev till miljöchefen på Östersunds kommun skriver polisen: ”Antalet olyckor och olycksrisken i trafiken är också hög på grund av matningen i tätorten”.

Polisen vill att kommunen, som myndighet, kliver in och på ett eller annat sätt får stopp på matningen. Miljöchefen Jari Hiltula säger att han ännu inte har tagit ställning till vad som ska göras, men inser problemet på Frösön.

– Vi funderar på hur vi ska gå tillväga just nu. Om vi ska gå på olägenhetsspåret eller om vi ska se över hanteringen i form av avfall. Polisen ska titta på trafikproblemet och vi ska titta på hanteringen av fodret, fortsätter Hiltula.

Mer läsning

Annons