Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sällan fisk i Östersunds skolkök

/
  • Emil Lidbom som går teknikprogrammet tycker att det serveras för lite fisk.  ”Jag tycker fisk är gott. Oftast är det ju bara biff med fem olika namn så det tröttnar man ju på”.
  • Förre läraren Monica Arnström  har engagerat sig för att det ska serveras fisk oftare i skolluncherna.”Det är bättre än att barn och ungdomar ser fisk som ett nödvändigt ont, för då väljer de det inte frivilligt”. Foto: Henrik Flygare
  • Eva Nilsson, kökschef på Wargentinskolans matsal, berättar att den nuvarande policyn att servera fisk en gång varannnan vecka kom till efter att eleverna i kommunens matråd sagt att de vill ha mindre fisk.
– Men nu har matrådet sagt att de vill ha mer fisk.
Eva Nilsson säger att den mest populära fiskrätten är sprödbakad sej med kall fisksås.
– Då märker vi att fler lärare kommer och äter här också.
  • Caroline Dübbel, Fanny Abrahamsson och Ida Arnstål går samhällsprogrammet.– Jag skulle gärna äta mer fisk, säger Caroline Dübbel.Fanny Abrahamsson håller inte med, men hon tycker att skolmaten har blivit bättre.– Det är mer variation nu än förut.
  • Helen Linde och Jenny Burman går handelsprogrammet. De är inte nöjda med skolmaten.– Det känns som att det är för lite näring i den. Man blir hungrig igen väldigt fort, säger Helen Linde.Helene och Jenny tycker inte om fisk men de tycker inte heller att det serveras särskilt ofta.– Oftast är det gratäng eller sprödbakad fisk, det går väl bra att äta, säger Jenny Burman.

I Östersunds kommun serveras fisk som skollunch bara en gång varannan vecka. Monica Arnström tycker att det är alldeles för sällan.

Annons

Tidigare i veckan kunde LT berätta om en ny studie som bekräftar en gammal sanning – man blir smartare av att äta fisk.

Det var tonårspojkar som testades, de pojkar som regelbundet åt fisk presterade bättre på intelligenstester. Samtidigt rekommenderar Statens folkhälsoinstitut en vuxen person att äta fisk så ofta som tre gånger i veckan.

Någon som förstår hur nyttigt det är med fisk är Monica Arnström. Hon arbetade som lärare i grundskolan under sitt yrkesverksamma liv. Där uppstod intresset för unga människors kosthållning.

– Vi diskuterade ofta hur viktigt det var med bra mat till barnen.

Som pensionär och morförälder har Monica engagerat sig för att det ska serveras fisk oftare i skollunchen i Östersunds kommun. Hon har skrivit insändare och ringt ansvariga på kommunen. Hon är rädd att det viktigaste argumentet mot mer fisk på veckomatsedlarna är att barnen helt enkelt inte tycker om det.

– I så fall tycker jag att det är oansvarigt. Vi vuxna har mer kunskap än barnen och måste ta ansvar för vad de äter, säger Monica Arnström.

– Det var när jag bodde i Norge som jag kom att uppskatta fisk väldigt mycket. Där kunde man sätta på stekpannan och gå ut och fånga en fisk under tiden pannan blev varm.

Redan som barn vande sig Monica vid att äta fisk minst en gång i veckan.

Hon tror att det är nyckeln till att få unga människor att äta nyttigare.

– När mina barnbarn är på besök lagar jag ofta fiskrätter. På det viset lär de sig äta fisk helt naturligt. Det är bättre än att barn och ungdomar ser fisk som ett nödvändigt ont, för då väljer de det inte frivilligt, säger Monica Arnström.

Birgitta Månsson, enhetschef på kommunens matproduktion tycker att det är viktigt att barn och ungdomar äter fisk.

– Vi har tidigare serverat fisk en gång i veckan men då sa eleverna att det borde vara mer sällan. Nu har de ändrat sig igen så vi kommer att servera mer fisk.

Samtidigt tycker hon att det är viktigt att ha en dialog med eleverna.

– De som äter maten måste ju vilja ha den. Annars äter de den inte, säger Birgitta Månsson.

Mer läsning

Annons