Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Sälj Landstingsbostäder och satsa pengarna i vindkraft”

– Sälj Landstingsbostäder och använd pengarna till att bygga en vindkraftspark.
– Landstinget skulle därmed kunna bli självförsörjande på el.

Annons

Det skriver Micael Hålén, s-ledamot i landstingsfullmäktige i en motion.
Han menar att det är en utopi att tro att omställningsarbetet och den pågående genomlysningen kan göra att landstingets kan slå sig till ro.
– Vi vet alla att kostnaderna kommer att öka, och att vi hela tiden måste se över organisationen och politiskt diskutera vilka verksamheter som landstinget ska ha i framtiden, skriver han.
Han pekar på förändring i ålderstruktur med ökande vårdkostnader och medicinkostnader.
– Att om ett antal år framöver åter igen tvingas föra diskussioner om skattehöjningar är ingen lösning, det är hög tid att vi tar ett helhetsgrepp genom att föra breda politiska samtal om framtidens strategifrågor.
Genom att sälja större delen av Landstingsbostäder frigörs kapital som Hålén menar skulle kunna växlas upp tillsammans med en del upplånat kapital för att projektera, uppföra och producera energi i en vindkraftspark.
Det var inte så länge sedan Alliansen i landstinget med Marianne Larm-Svensson, c, i spetsen motionerade om att riva de befintliga bostäderna intill sjukhuset för att bygga nya.
Den motionen har ännu inte fått något gehör.
Men Micael Hålén har räknat ut att en försäljning skulle ge runt 60-130 miljoner och en turbin kostar runt 35 miljoner per verk.
Tre verk skulle kunna ge 15 miljoner per år i intäkter alternativt självförsörjning på el i hela sjukhusområdet samt psykiatrin.

Mer läsning

Annons