Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhetsexpert: Vill tjuven in hjälper inga lås

/
  • Tommy Svensson är Svenskt näringslivs säkerhetsexpert. I dagarna är han i länet för att ge tips om hur du bäst skyddar din bostad och ditt företag mot brott av olika slag. Foto: Jan Andersson

– Vill tjuvarna ta sig in, då hjälper inga lås alls. Då kan man bara försvåra för tjuvarna, säger en säkerhetsexpert som LT talat med.

Annons

Östersundsbördige Tommy Svensson, nu boende i Stockholm, är säkerhetsexpert på Svenskt näringsliv.

I drygt 20 år har han jobbat med allt vad säkerhet innebär, både i bostäder och på företag.

I dagarna är Tommy Svensson i länet och håller föredrag om konsten att skydda sin bostad och sitt företag mot brott av olika slag.

TOMMY Svensson säger angående inbrottet hos Lars Pettersson att det är mycket svårt att skydda sig om tjuvarna har bestämt sig för att bryta sig in.

– Då hjälper nästan inga lås alls, det enda man kan göra är att försvåra för tjuvarna.

Han tycker också att idén med att sätta upp en kamera för att filma tjuvarna är bra. Men det ska vara en kamera med bra kvalitet så att det går att se vilka som fastnat på filmen.

– Fler och fler privatpersoner kommer att sätta upp kameror i framtiden och för privat bruk behöver du inget tillstånd, säger Svensson.

– Det enda man ska tänka på att inte allmänheten fastnar på filmen. Du får alltså inte rikta kameran ut mot en gata till exempel.

– För att förhindra inbrott är grannsamverkan något som verkligen fungerar.

– Exempelvis ska man ta bilnumret om du ser en bil som du inte känner igen och som kanske sakta åker förbi grannen när de är på semester.

– Ta in posten åt grannen så inte brevlådan avslöjar att huset är tomt, klipp deras gräs och släng lite av dina sopor i grannens tunna.

– Har du två bilar, ställ den ena på grannens uppfart-

Det säger Tommy Svensson som också tycker att man bör sätta upp en ordentlig belysning omkring huset.

Mer läsning

Annons