Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sagostund lockade vid kyrkoval

/
  • Bertil Edler lämnar sin röst till valförrättarna i Stora kyrkans församlingshem.  Foto: Henrik Flygare
  • Sagostund i kyrkan var en av de aktiviteter som anordnades i Näs kyrka i samband med valet. Daniel Pettersson läste för Johanna och Karolina Andersson, Alva och Johanna Pettersson och Sofia Högberg. Två sagor blev det. ”Men det blir inga fler, pappa har inte med några fler sagor, säger Alva Pettersson.
  • Kerstin Lundholm sitter med röstlängden framför sig och prickar av dem som röstat. På bilden också Kjell Wåglin.
  • ”Vi brukar ha Näsdagen varje sommar, men i år har vi valt att göra en höstmarknad och ha olika aktiviteter i samband med kyrkovalet istället. Vi vill få hit människor för att rösta”, säger Anna-Karin Renström.

I går genomfördes kyrkovalet. Att locka fler väljare är en ständig kamp för Svenska kyrkan. I Näs kyrka satsades därför på en rad kringaktiviteter. Svea Andersson behöver dock ingen extra morot för att rösta, hon röstar utan undantag i alla val.

Annons

LT besökte under söndagen Stora kyrkans församlingshem, Östersund, och församlingsgården och kyrkan i Näs.

Yvonne Wåglin, Kjell Wåglin och Kerstin Lundholm sköter ruljansen i Stora kyrkans församlingshem.

– Vi öppnade klockan åtta och det kom människor genast, säger Kjell Wåglin.

Förutom att finnas till för de som ska rösta arbetar de med att sprätta förtidsrösterna.

– Men vi har faktiskt inte så många sådana, säger Kjell Wåglin.

Vid de förra valet var distriktet större, men nu har det delats mellan församlingshemmet och expeditionen. I röstlängden på församlingshemmet har de en lista på drygt 5 000 röstberättigade.

Bertil Edler var en av dem som besökte vallokalen under den första timmen.

– Jag röstar alltid. Det är viktigt, säger han.

Svea Andersson tycker att alla val är lika viktiga. Hon har aldrig missat något.

– Det är vår möjlighet att säga vad vi vill. Och även om det kanske inte blir som jag vill så har jag sagt vad jag tycker.

Hon tycker inte att det är lätt att svara på vad som är den viktigaste valfrågan.

– Men jag tycker att det varit så mycket tjafs inom församlingen. De har svårt att hålla sams. De måste se till att komma överens, säger Svea Andersson.

Under söndagskvällen, när vallokalen stängts, är valförrättarnas arbete att räkna rösterna.

– Vi börjar med riksröstningen, sedan stiftet och sist församlingen. Men det är stiftet som räknar personrösterna säger Kjell Wåglin.

Om rösterna inte går ihop på slutet, att det av någon anledning blivit fel kanske för att de ligger två röstsedlar i samma kuvert, gör de efter två räkningar en avvikelse och skickar sedan vidare till högre instans för att beslut om vad som ska gälla.

I Näs bestämde sig Näsbygdens ideella förening för att vända trenden med få deltagare i kyrkovalet. Mellan klockan 09.00 och 18.00 presenterade de ett fullspäckat program, förutom själva valet, med utställningar och marknad, presentation av olika projekt och olika musikinslag i kyrkan.

– Det är viktigt att folk kommer och röstar, säger Anna-Karin Renström.

I stallcaféet var det utställning och marknad. Skoterklubben höll information som sin verksamhet. Uranfrågan och vindkraftprojekt var andra informationspunkter under dagen. Med jämna mellanrum bjöds det på musik i kyrkan.

Om de lyckats få fler att engagera sig i kyrkovalet återstår att se efter att rösträkningen är klar.

Mer läsning

Annons