Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sabotage i matsalen försenade elevers lunch

/
  • Lena Andersson och Jocke Nydahl från en saneringsfirma inkallades för att städa undan förödelsen. ”Det är inte första gången vi städar efter pulversläckare som tömts i lokaler”, säger Jocke Nydahl.
  • Hela köket var inbäddat av ett tunt lager vitt pulver när persnalen kom till jobbet på torsdagsmorgonen.
  • Pulversläckaren tömdes helt och det fina dammet letade sig in i varje skrymsle och vrå. Maten som skulle serveras till lunch fick ett täcke av salt pulver över sig.
  • Magnus Persson lagade snabbt till 250 liter potatismos. ”I vanliga fall gör vi mos av riktig potatismos. I dag hinner vi inte så det får bli pulvermos”.
  • ”Det var ett lager av vitt pulver överallt i hela köket när vi kom i morse, säger kökschefen Eva Nilsson.

Mat till 2500 elever kasserades på torsdagsförmiddagen efter sabotage mot köket på sporthallen vid Wargentinsskolan.
– Det är rent förjävligt, säger Eldbjörg Olsson, kokerska vid Wargentinsskolan.

Annons

Det var vid tvåtiden natten mot torsdagen som larmet gick. Någon eller några hade tejpat ihop en pulversläckare och kastat in den genom fönstret till köksdelen till köket på sporthallen.
När kökspersonalen kom på morgonen hade de ingen aning om förödelsen.
– Det var ett lager av vitt pulver överallt i hela köket, säger kökschefen Eva Nilsson
Birgitta Månsson, chef för kostavdelningen på Östersunds kommun, berättar att tacobiffar, ris, dressing och sallad för tusentals kronor har kasserats.
Och det blev en snabb omställning för att få ut mat till alla. Sammanlagt 2500 portioner mat lagas på sporthallen – den matproduktionen flyttades snabbt upp till köket på Solliden tillsammans med extra personal från sporthallen.
– Alla kommer att få mat, men det blir kanske en kvart försenat, säger Birgitta Månsson.
Istället för tacobiffar började kökscheferna att leta i matförrådet och valde att laga till pannbiffar med potatismos istället.
Bland personalen på sporthallen var det knappast några glada miner på torsdagsförmiddagen.
– Det är rent förjävligt, säger Eldbjörg Olsson, kokerska, som tillsammans med den extrainkallade saneringsfirman torkade av varenda pinal i köket.
– Det är så otroligt mycket pengar det handlar om för en så liten grej. Jag tror inte de som gjort det här förstår konsekvenserna, säger vaktmästaren Marcus Isberg.
Birgitta Månsson är dock glad över att verksamheten fungerar trots allt.
– Det här visar att vi har otroligt duktig personal och att logistiken fungerar.
Även Palmcrantzskolan utsattes för sabotage med pulversläckare natten till torsdagen. Men konsekvenserna var inte lika allvarliga då en släckare kastades in genom ett fönster och in i en korridor.

Mer läsning

Annons