Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vinner de kriget mot ungdomsfyllan

/
  • Mobiliseringen mot alkohol och droger bland de unga i länet handlar mycket om att stärka föräldrarollen, menar länspolismästaren Stephen Jerand och Östersunds kommunalråd AnnSofie Andersson, s. ”Att köpa ut är inget man ska diskutera om längre; vuxna måste våga markera var gränsen går”, säger kommunalrådet.

Inför festhelgen Valborg gör landstinget, polisen och länets kommuner återigen en offensiv insats i sin mobilisering mot ungas alkoholkonsumtion.

Annons

Landstinget, polisen, länsstyrelsen och länets politiker har sedan 2006 tagit krafttag mot alkoholdrickandet bland de unga. Samarbetet har flutit på bra och fått ett väldigt positivt gensvar, enligt de inblandade.

Inför den klassiska festkvällen Valborg gör man återigen en punktinsats.

– Det här handlar mycket om att stärka föräldrarollen, säger AnnSofie Andersson, s, kommunalråd i Östersund.

– Att köpa ut är inget man ska diskutera om längre; vuxna måste våga markera var gränsen går, säger hon.

Föräldrarollen har förändrats en del under åren, menar länspolismästaren Stephen Jerand.

– Det är en annan hotbild mot de unga i dag, med nätdroger till exempel, säger han.

Langning av sprit sker också på mindre öppet sätt.

Polisen kommer även i år att göra tydliga insatser mot ungdomsfylleriet. Både uniformsklädda och civilt klädda poliser kommer att finnas på olika platser och rikta in sig på langning och drickande.

– Vi jobbar efter Kronobergsmodellen. Ser vi någon under 18 år med alkohol går vi på dem direkt och häller ut spriten, vi har nolltolerans där, säger Stephen Jerand.

I Östersund kommer socialsekreterare dessutom finnas vid polishuset för att stärka upp polisens ungdomsgrupp under kvällen. Fältarbetsgruppen kommer också att vara ute på stan, och föräldrar som vill nattvandra under kvällen, för att hålla ett vakande öga på de unga, har Värmestugan på Köpmangatan som samlingsplats.

Mer läsning

Annons