Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så tycker barnen om lekplatserna

/
 • I den stora runda gungan får flera plats att gunga. Och när föräldrarna knuffar på är det ännu roligare. Astrid Karlstedt och Nils Persson får fart av Nils        pappa Martin. Foto: Henrik Flygare
 • ”Den platta gungan är rolig”, tycker Astrid Karlstedt, 4 år. Lekplatsen i Björkbackaparken har många delar som gör att den är en riktig toppenplats att vara på. Här kan Astrid klättra, åka kana, gå på lina och leka i det lilla huset bland mycket annat. ”Variation är roligt”, sammanfattar mamma Anne.
 • ”Variation och saker som kittlar fantasin är sånt som barnen tycker om”, det säger Nils Persson och Anne Karlstedts pappa respektive mamma. Nils och Astrid själva de säger inte så mycket – de har full koncentration på lekarna.

Gungor, klätterställningar, grus, små hus och rutschkanor. En riktigt rolig lekpark ska varierande inslag. Men det räcker också långt med fantasin.

Annons

– Nils gillar att vara ute på Andersön. Där kan vi plocka pinnar och sten, leka att vi fiskar och kasta stenar i vattnet, säger pappa Martin Persson.

Lekkompisen Astrid Karlstedt, 4 år, kan tycka att det är lika roligt att springa runt ute i skogen och hjälpa de vuxna plocka svamp eller bär. Men ett besök på en lekpark är alltid uppskattat.

– Det är roligt med platta gungor och höga saker, så man kan klättra på dem, säger Astrid.

För Nils, som är tre år, ska det gärna vara saker som kittlar fantasin.

– Båten på Jamtli gillar han verkligen. Där kan han fantisera att han är sjökapten, säger Martin.

Lekplatsen i Björkbackaparken är en av de bästa lekparkerna i Östersund, tycker både Martin Persson och Anne Karlstedt, som är Astrids mamma.

– Det finns mycket variation här. Det finns en stuga där de kan leka affär bland annat och det finns sand så de kan gräva. Det finns en rutschkana med tunnel, som de kan använda till annat och det finns olika klätterställningar, så de kan få lite utmaningar, säger Anne.

Den ena klätterställningen är anpassad för barn från sex år och uppåt.

– Astrid gillar att klättra, så hon brukar klättra i den stora ställningen för att få lite utmaning. Då får man stå bredvid och vakta lite.

Att det finns flera rejäla fikabord runt lekplatsen uppskattas också. Då kan man göra hela besöket till en fikautflykt. Och på sommaren finns ett café i parken också.

– Det är ett stort plus också att det är långt från trafiken här i Björkbackaparken, säger Martin.

Förutom de lekplatser som ligger närmast hemmet så gillar både Astrid och Nils att leka på Jamtli. Nils har hittat en stor rolig lekplats i Odensala också. Och Badhusparken är en given favorit om de är nere på stan.

– Och Vinterstaden – den älskar de. Vi är där nästan varje helg på vintern och leker i borgen, på isen och tar med skridskor, säger Anne.

– Men på sommaren kan det vara spår av festligheter i Badhusparken, så man får vara uppmärksam då.

Mer läsning

Annons