Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så skriver du ett bra CV

/

Kampen om de lediga jobben är ofta stenhård. Ett bra skrivet CV är ofta en förutsättning för att komma en bit på vägen och bli kallad till en anställningsintervju.

Annons
Kampen om de lediga jobben är ofta stenhård. Ett bra skrivet CV är ofta en förutsättning för att komma en bit på vägen och bli kallad till en anställningsintervju.
Men att skriva en personlig text som fångar arbetsgivarens intresse är inte det lättaste.
Här kommer det tips från en expert om hur det ska gå till.
- Det gäller att våga sticka ut och framhäva sina starka sidor. Vi svenskar är ofta rädda för att tala om hur bra vi är, säger Pelle Mårtenson, personlig marknadsförare och grundare av CV-Skolan.

Det egna perspektivet är förstås utgångspunkten när man skriver ett CV. Det är ju sig sjäv man ska marknadsföra.
- Men det är viktigt att tänka på hur den som ska läsa texten uppfattar den. Det måste tydligt framgå vad just jag kan tillföra det företag jag söker jobb hos, säger Pelle Mårtenson.

En ny amerikansk undersökning understryker Pelle Mårtensons påstående att svenskar är dåliga på att framhäva sig själva. Och allra sämst är de svenska kvinnorna. De är sämst i världen på att prata om sina egna förtjänster på arbetsplatsen. Ett mönster som också går igen bland kvinnor som söker jobb.

Hur ska då ett bra CV se ut?
För att det ska vara bra ska det innehålla så lite klyschor och slentrianmässiga uttryck som möjligt.
- Det är ingen mening med att skriva självklarheter. I stället ska man lyfta fram det som är unikt för just mig och texten ska vara anpassad exakt för just det företag jag söker jobb hos, säger Pelle Mårtenson.

Han påpekar också att det är väldigt viktigt att samla på sig så mycket information som möjligt om det aktuella företaget.
- För att få en arbetsgivare intresserad måste man visa att det är just det företaget man vill jobba på. Och ett CV ska inte bara innehålla en beskrivning av vad man har gjort tidigare, vilken utbildning man har, vilka jobb man haft och vilka ytterligare erfarenheter man samlat på sig. Det är minst lika viktigt att berätta vad man har för framtidsvisioner. Att tala om vad man vill göra för företaget när man har fått jobbet, säger Pelle Mårtenson.

CV är en förkortning av Carriculum Vitae som är latin och betyder levnadsbeskrivning.
- Men för mig ska ett CV vara både en levnadsbeskrivning och en framtidsvision, säger Pelle Mårtenson som också betonar vikten av att det dokument som ska lämnas till arbetsgivaren har en tilltalande formgivning.
- Form och design har blivit allt viktigare. Det första intrycket är är ofta väldigt avgörande och jag vill att ett CV ska säga något om ägaren utan att man läser texten. Form, bilder och rubriker ska tillsammans ge en aning om vem du är och vad du vill. Då skapar du ett positivt första intryck.

Mer läsning

Annons