Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska Östersund bli en riktig vinterstad

/
  • Även motionärer, som Tomas Nilsson från Frösön, stämmer upp i lovorden kring kommunens snöinvesteringar.
  • Foto: Henrik Flygare

Östersunds kommun får beröm för satsningarna på skidspåret vid ÖSK av elitåkarna. Faktum är att kommunen gör ett flertal stora satsningar de närmaste åren för att göra skäl för namnet Vinterstaden.

Annons
Kommunen gör mångmiljonsatsningar på vinteraktiviteter de kommande åren.
Några av de tyngre satsningarna är:
Elva miljoner kronor på Ladängsbacken på Frösön.
Fem miljoner kronor på Litsbacken.
Sex miljoner kronor på ett uppgraderat snötillverkningssystem vid skidstadion i Östersund.
Den sistnämnda investeringen kommer att garantera snö på en tre kilometer slinga på ÖSK redan den 1 november från nästa säsong - en satsning som framför allt elitskidåkarna gör tummen upp för.
- För oss som tävlar är de viktigaste veckorna i början av november; att vi har möjlighet att träna på tidig snö, säger OS-guldmedaljören från 2006, Anna Olsson - då med namnet Dahlberg.
Även elitskidåkaren Julia Limby gillar satsningen.
- Det går inte att åka på så många andra ställen just nu. Det känns skönt att slippa åka iväg på läger för att kunna få tidig snötid, säger hon.
Även friska motionärer, som Tomas Nilsson från Frösön med 200 skidmil i benen från förra säsongen, stämmer upp i lovorden kring snöinvesteringarna.
- Hittills känns spåret perfekt, säger han.
Som LT tidigare har berättat kommer den tidiga spårslingan på tre kilometer att vara öppet för alla och det kommer att kosta 40 kronor per dag eller 500 kronor per säsong från november nästa år. Detta för att finansiera snötillverkningssystemet. Alla andra spår kring skidstadion kommer dock att vara gratis.
Andra vintriga kommunsatsningar är ett uppdaterat kartsystem på kommunens hemsida där kommunen varje dag informerar om vilka och hur långa sträckor som har preparerats.
Och dessutom har nya kartor bearbetats fram - den senaste är från 1996.
- Spåren har ju ändrats genom åren. En förändring är till exempel att spåren vid Spikbodarna gick över fängelsetomten. Nu viker de av tidigare, säger Bertil Eriksson, ansvarig för driften av kommunens vinteranläggningar.

Mer läsning

Annons