Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska krisen vändas på Zätagränd

175 personer står i kö för att lista sig på Zätagränds hälsocentral i Östersund och flera hör av sig varje dag. Men det är inte troligt att fler länsbor får komma till Zätagränd. Om inte personalen följer i patienternas fotspår förstås.

Annons

Det framgår av den risk- och konsekvensbedömning som landstinget skickat till Arbetsmiljöverket. Arbetsmiljön på hälso-  centralen Zätagränd i Östersunds centrum har dömts ut som ohållbar. Arbetsmiljöverket gav landstinget i uppdrag att göra en risk- och konsekvensanalys av hur situationen skulle utvecklas om hälsovalet fortsatte tillämpas och medborgarna fritt fick välja hälsocentral.

På samtliga tolv av de punkter som genomlysts bedöms risken som allvarlig om inte åtgärder vidtas. Samtliga yrkeskategorier på hälsocentralen har en orimlig arbetsbelastning vilket innebär risk för ohälsa och risk för att göra medicinska felbedömningar. Att låta nya patienter lista sig på Zätagränd skulle sammantaget innebära allvarlig risk för såväl personal som patienter.

Och efter att ha tagit del av landstingets riskbedömning så valde Arbetsmiljöverket att besluta om ett totalt stopp för nya patienter på Zätagränd, fram tills det finns tillräcklig bemanning och en god arbetsmiljö kan garanteras. Bryter landstinget mot beslutet ska det kosta 100 000 kronor i vite. De 100 länsbor som listats på Zätagränd efter den 25 februari förlorar platsen på sin nya hälsocentral.

En av de åtgärder som föreslås är att se till så att resurser i form av personal flyttar från de hälsocentraler som väljs bort av patienterna till de hälsocentraler som får fler patienter.

Nyanställningar och att akut anlita stafettläkare är ett annat sätt att minska pressen på personalen. Administrativt stöd för rekrytering krävs också.

Ett annat förslag är att damma av det förslag som finns för att bygga om på Zätagränd och på så sätt få effektivare utrymmen. Även en ombyggnation av mödravårds- och barnavårdscentralen föreslås.

Mer läsning

Annons