Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska kampen mot ungas drogvanor vinnas

/

Polisens ungdomsgrupp tar krafttag i arbetet mot ungdomar och droger. Skola och föräldrar är en viktig kanal för att få effekt.
– Vårt mål är att minska narkotikabruket, man ska inte kunna använda narkotika i Östersund, säger Pär Sundin, polisens ungdomsgrupp.

Annons

I höstas hade polis och skola gemensamt träffar med föräldrar och ungdomar för samtal om droger i Brunflo. Under våren har sådana träffar genomförts i Torvalla.

Arbetar ni mer offensivt nu vad gäller ungdomar och droger?

– Vi försöker väcka upp föräldrarna vad gäller de nya drogerna, säger Pär Sundin, polisens ungdomsgrupp.

– Men i grunden handlar det om att skolan lyft att det varit problem.

Ungdomsgruppen försöker också besöka ungdomsgårdarna regelbundet på kvällstid.

Det stora fokuset i arbetet ligger på droger som är lätta att köpa via internet, som ännu inte är narkotikaklassade, men ger samma symptom och effekter som klassade droger. Spice och mefedron är några av de vanligaste exemplen. Mefedron kom på tapeten i höstas och i december klassades det som hälsofarlig vara, 26 mars lämnades ett förslag till socialdepartementet om att det skulle klassas som narkotika. Spice är inte klassat alls ännu.

Vilka är kriterierna för att ni ska plocka in ungdomar för provtagning?

– Personen ska visa tecken på att ha tagit narkotika och det ska finnas skälig misstanke för att vi ska ingripa. Beslut om det fattas av en förundersökningsledare eller vakthavande polisbefäl.

När ingriper ni?

– Där det händer och när det händer.

– Men vi försöker så långt det är möjligt att vara disktreta. I så stor utsträckning som möjligt arbetar vi i civila kläder.

Finns det inte en risk att ungdomar upplever sig mer utsatta, mer uthängda och i förlängningen leder till ett utanförskap, när ni hämtar ungdomar på skolor, fritidsgårdar, med mera?

– Vårt mål är att minska narkotikabruket, man ska inte kunna använda narkotika i Östersund. Men visst kan det bli så. Träffarna ska bli en aha-upplevelse och vi är inte där för att vara snälla. Efter att vi haft träffar i Brunflo fick vi höra att vi varit för snälla.

Efter samtal i Brunflo, där skolan varit representerade och föräldrar och ungdomar var på plats, upplever Pär Sundin det som att det blivit lugnare där.

– Det har blivit lugnare. Föräldrarna är mer vakna nu, och det byggs upp ett nätverk där skola, idrott och föräldrar finns med, säger han.

– När vi var i Brunflo i höstas använde vi Torvalla som ett bra exempel när vi pratade om ungdomar och droger. Men det ändrade sig, säger Pär Sundin.

Olika händelser i Torvalla, med ungdomar och droger, ledde fram till att polisens ungdomsgrupp i vår arrangerade träffar med skola, föräldrar och ungdomar där också. För närvarande har de inga fler sådana möten inplanerade.

Polisens ungdomsgrupp har nu funnit i två år, och har vuxit under den tiden. Nu utgörs gruppen av åtta personer samt en förundersökningsledare.

– Men vi vill försöka vara ute på skolorna mer än vi är i dag, säger Pär Sundin.

Mer läsning

Annons