Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska fler hjärtsjuka barn räddas

Nu ska ett nytt expertnätverk knyta samman barnkliniken vid Östersunds sjukhus med ett tjugotal barnhjärtkliniker över hela landet.

Detta för att göra barnhjärtvården mer tillgänglig och jämlik för alla barn, oavsett var i Sverige de bor

Annons

Varje år föds tusen barn med hjärtfel. Det är en procent av alla nyfödda och motsvarar 13 nyfödda barn bara i Jämtland.
I dag är den avancerade barnhjärtsjukvården koncentrerad till universitetsklinikerna i Lund, Göteborg, Stockholm/Uppsala och Umeå, men hjärtebarn föds och lever i alla delar av landet.

– Ett nätverk som knyter ihop landets barnhjärtkliniker med hjälp av bredband och videokonferensteknik har efterlysts av landets experter på barnhjärtan, men har inte prioriterats av landstingen. Under februari samlar Hjärt-lungfonden in pengar för att finansiera ett sådant nätverk, säger Bo Lundell, överläkare och specialist i barnkardiologi vid Astrids Lindgrens barnsjukhus i Solna i ett pressmeddelande.
Redan i höst hoppas de att barnhjärtnätet Gertrud kan finnas på plats för att läkarna lättare ska kunna dela kunskap och erfarenheter, ställa diagnoser och besluta om bästa behandling utan att behöva göra tidskrävande och kostsamma resor.
Det ger en jämlikare vård oavsett var i landet barn med hjärtfel bor.

Under februari genomför Hjärt-lungfonden ”Alla barnhjärtans månad” för fjärde året i rad.
Målet är att samla in 10 miljoner kronor. Förutom inköp och installation av barnhjärtnätet Gertrud ska insamlingen också finansiera minst tre doktorandtjänster inom barnkardiologi.

Mer läsning

Annons